ЕЦБ предупреждава за до 15% спад в икономиката на еврозоната

Очакванията за икономиката на ЕС като цяло са тревожни

09:49 | 6 май 2020
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Коронавирусната пандемия би могла да засегне силно икономиката на Европейския съюз (ЕС). Новата икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК) има изгледи да бъде мрачна. В сряда сутрин еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони ще представи доклада с актуални прогнози за бъдещия брутен вътрешен продукт, инфлацията и безработицата в еврозоната и в целия Европейски съюз, пише Die Zeit.

Драматичните прогнози се натрупват, тъй като предприятията бяха преустановили дейност в продължение седмици, световната търговия бе ограничена, а магазините останаха затворени поради ограниченията. Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреждава за спад в икономиката в еврозоната с до 15%. Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис смята, че е възможен икономически спад от 5-10% в рамките на ЕС. Според комисаря на Европейския съюз за работни места и социални права Никола Шмит безработицата ще нарасне драстично.

Германското правителство вече представи пролетната прогноза за Германия 2020 и тя също е негативна. Предполага се, че тази година брутният вътрешен продукт в най-голямата икономика в ЕС ще се свие с 6,3%. Следващата година вероятно ще нарасне стремглаво.

Огромни суми пари, за да се ускори растежът на икономиката

Данните за първото тримесечие всъщност са изключително влошени. По информация на статистическата служба към ЕК Евростат БВП на еврозоната е спаднал с 3,8% през първото тримесечие на годината. Това е най-резкият спад във валутния съюз от началото на събиране на данните през 1995 г.

Най-тежък удар понесе Франция, втората по големина икономика в еврозоната. Там БВП се сви с 5,8% спрямо предходното тримесечие. Италия и Испания също бяха потърпевши от пандемията. Последствията от нея от засегнаха сериозно и Балеарските острови.

Със средства в огромен размер ЕС и отделните държави членки се опитват да стабилизират икономиката и заетостта. Според Европейската комисия държавните програми със спасителни пакети стимули досега досега възлизат на 3,4 трилиона евро, като те са под формата на безвъзмездна помощ и гаранции.

В момента се обсъжда програма за възстановяване, която трябва да мобилизира един трилион евро за инвестиции след кризата. Детайлите обаче са противоречиви. Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да представи обща стратегия за разпределяне на средствата до средата на май.