ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Какво е бъдещето на бившия завод „Фохар“

Христо Чепишев, управляващ директор на Europroperty, арх. Атанас Панов, „ЛП Арх“, „ИмоТиТе“, 26.05.2019 г.

21:30 | 26 май 2019
Автор: Георги Карамфилов
Христо Чепишев, управляващ директор на Europroperty, арх. Атанас Панов, „ЛП Арх“, „ИмоТиТе“, 26.05.2019 г. Снимка: Pixabay
Христо Чепишев, управляващ директор на Europroperty, арх. Атанас Панов, „ЛП Арх“, „ИмоТиТе“, 26.05.2019 г. Снимка: Pixabay

По-възрастните софиянци си спомнят предприятието „Мототехника и механизация“. На мястото му сега се издига огромния мол „Парадайз център“. Някогашният „Спортпром“ в кв. „Изток“ се превърна в луксозен комплекс от затворен тип „Есте Хоум & Спа“. А на мястото на бившото предприятие „Балканкар Средец“ се планира мащабен комплекс с високи жилищни сгради и търговски център. Старите индустриални зони на София постепенно се превръщат в нови комплекси с жилищни и бизнес сгради. Това ще се случи и с бившия завод за фотохартия „Фохар“, който се намира между столичните квартали „Бояна“ и „Драгалевци“. Темата коментират управляващият директор на Europroperty Христо Чепишев и арх. Атанас Панов от „ЛП Арх“ в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Това е третият по големина терен в „Бояна“ - първият е резиденция „Бояна“, вторият е „Киноцентъра“, третият е нашият. Това е един терен от 45 дка, много сериозен, много обширен и дава прекрасни възможности на архитекта да развие своето виждане за един затворен, модерен проект на XXI век“, коментира Чепишев.

Дружеството „Фохар“ е създадено през 1973 г. с предмет на дейност – производство на цветочувствителни материали. До 2017 г. предприятието бе собственост на туристическия холдинг „Албена“, който го продаде на сегашния собственик - Europroperty.

При подобни инвестиции смяната на предназначението на терена – от промишлен в жилищен - обикновено е най-голямото предизвикателство за предприемачите. И в случая най-много време са отнели градоустройствените процедури. Но покупката на индустриален имот има и плюсове.

„Инфраструктурата е изградена, тоест вътре в този терен има канал, вода, ток, газ, асфалт отпред“, продължава Чепишев. „Не само в перфектно състояние, но те са индустриални като обем – индустриален канал, индустриален ток“, казва още Чепишев.

Намерението на инвеститора е да превърне мястото в комплекс със 194 жилищни единици с парк, детски кът, фитнес, спа център и ресторант. Акцент във „Фохар“ ще бъдат умните технологии и решения. Вградените функционалности ще позволяват на ползвателите да управляват дистанционно – от своя телефон, различните системи и електроника в апартаментите. Архитектурата също ще бъде умна, използвайки предимствата на релефа и близостта до Витоша. Всички паркоместа ще бъдат под земята, а отгоре ще има само пешеходни зони и паркове.

„Основното предимство, което тази ситуация ми дава за проектиране, планиране и дизайн изобщо, е, че тя не е с всички ограничения, които имат градските пространства като съществуваща структура и тъкан“, казва арх. Панов.

Доскоро предприемачите се интересуваха единствено да постигнат максимума от строителните параметри на един терен - колкото се може повече разгъната застроена площ. Но напоследък това се променя. Идва нова вълна инвеститори, които разбират, че и при ниски показатели може да се постигне качествена среда.

„За голямо съжаление, платихме тежък данък на тази амбиция и на тази идея, че задължително количеството строителство води до количество печалба. Не е такава релация, няма“, продължава Атанас Панов. „Това, което аз винаги съм и продължавам да си мечтая е, ако наредбата по някакъв начин се промени, за строителство, то да бъде такава, че да няма борба за еркерчета, балкони, капандури, издатини. Не - да има един-единствен параметър и той да речем да е кинт и той да е по-малък от всички останали параметри“.