В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Проптех индустрията променя пазара на недвижими имоти

Георги Павлов, основател на Proptech.bg, В развитие, 24.05.2019

14:23 | 24 май 2019
Обновен: 14:26 | 24 май 2019
Георги Павлов, основател на Proptech.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Павлов, основател на Proptech.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проптех е световно движение за навлизане на IT технологиите в имотния бранш, който е един от най-големите в световен мащаб. От друга страна, той е един от най-слабо дигитализираните. Поради това възможностите са огромни. Това каза Георги Павлов, основател на Proptech.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Най-традиционните технологии са слабо застъпени в бранша. Очакванията са много големи, тъй като става дума за огромен пазар".

За крайните клиенти ще има много по-голяма прозрачност, коментира Павлов.

"Западните компании за недвижими имоти вече са се насочили към инвестиции в новите технологии. Най-големите инвеститори в новите технологии в имотния бранш са самите имотни компании".

Смятам, че е крайно време в България да се появи стартъп, който да бъде оценен на над 1 млрд. долара, заяви той.

"В имотите има много голямо количество данни, многобройни транзакции и вече има информация, която се събира за всеки човек в сградата. Една умна сграда може да произведе със своите сензори гигантско количество информация и са необходими специализирани учени, които да разберат как може да се използва това".

България трябва да се превърне в лидер в световен мащаб. Имотната индустрия работи по едни и същи закони в целия свят и не виждам никаква причина ние да не сме най-добрите, обясни Павлов.