Р. Радев: Диалогът ми с изпълнителната власт е труден заради безконтролното управление

Президентът коментира важността на привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето у нас

16:20 | 12 май 2019
Снимка: Прессекретариат на президента на Република България
Снимка: Прессекретариат на президента на Република България

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и това се дължи на безконтролното управление и безнаказаната корупция, но има важни теми, по които съгласието е наложително, заяви държавният Румен Радев пред журналисти в Асеновград.

Като ключова тема за България той открои привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето. Радев посочи, че за целта е имал ползотворни разговори с федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер при посещението му у нас през април тази година.

„Изрично по мое настояване посетихме водещо германско предприятие и то в района на Пловдив, за да може чрез германските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен и че България е надеждна и перспективна дестинация“, заяви Радев и допълни, че във връзка с това преди дни е получил обнадеждаващо писмо от президента Щайнмайер.

 „Всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство. Ще бъда първият, който ще поздрави кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор“, заяви държавният глава.

Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому, като се вихри безнаказаност и беззаконие, отбеляза Радев, като добави, че възстановяването на държавността у нас минава през възмездието.

“Не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това трябва да се сложи край, но това няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване“, заяви Радев.

Той посочи, че за справяне с проблемите са необходими разкрития, конфискация, връщане на пари. „Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица“, посочи още президентът.

Възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия  не може да бъде цената на моето мълчание, категоричен беше Радев. Той посочи, че дори и безвъзвратно закъсняла, тази стъпка е важна и тя трябва да бъде подкрепяна.

„Премиерът пое личен ангажимент към мен за възстановяване на Висшето военновъздушно училище, който изпълни в кратък срок, за което му благодаря“, заяви още президентът, като подчерта, че подобни политики трябва да се водят по убеждение на самото правителство, а не в резултат на намеса от страна на президента.