ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Проф. Джакомо Мори, Bocconi: Настоящият цикъл на имотния пазар е към края си

Проф. Джакомо Мори, преподавател по корпоративни финанси и управление на недвижими имоти в университета SDA Bocconi в Милано, ИмоТиТе, 12.05.2019

21:38 | 12 май 2019
Обновен: 21:38 | 12 май 2019
Проф. Джакомо Мори, преподавател по корпоративни финанси и управление на недвижими имоти в университета SDA Bocconi в Милано. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Джакомо Мори, преподавател по корпоративни финанси и управление на недвижими имоти в университета SDA Bocconi в Милано. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има ясни сигнали, че настоящият цикъл на пазара на жилищни имоти е към края си. Това каза проф. Джакомо Мори, преподавател по корпоративни финанси и управление на недвижими имоти в университета SDA Bocconi в Милано, в предаването “ИмоТиТе” с водещ Христо Николов.

Мори даде пример с ръста в цените на имотите, които достигат нива, сходни на тези от периода преди последната финансова криза.

Няма да е изненада, ако цените започнат да се понижават, а строително-предприемаческата активност намалее”.

Според госта огромната ликвидност е сред основните причини за повишението на цените.

Ако достъпът до финансиране бъде затруднен, това ще се отрази на пазара...Цените в жилищния сегмент, а и при бизнес имотите, се влияят силно от достъпността на кредита. Този индикатор е на първо място”.

Мори коментира и какво би трябвало да е съотношението между дохода на кредитополучателя и вноската му по жилищния заем.

“При италианските банки, а и не само, обикновено вноската по кредита е около 1/3 от месечния доход на получателя. Разбира се, банките може да са по-прецизни по отношение на останалия доход на семейството”.

Гостът се спря и на необходимостта от въвеждането на регулации за брокерската професия.

“В общи линии пазарът е най-добрата регулация, но все пак са необходими и допълнителни мерки, за да бъдат защитени интересите на купувачи и продавачи... Най-добрият вариант е регулацията да бъде от съответния бранш, от съответната асоциация. Тя може да предоставя сертификат, че лицето е способно да извършва тази дейност”.