ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Закупуването на имот без самоучастие е почти невъзможно

Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори" в ОББ, ИмоТиТе, 21.04.2019

21:45 | 21 април 2019
Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори в ОББ“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори в ОББ“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Важно е клиенти, които нямат възможност за самоучастие при закупуването на имот, да натрупат такова, преди да се насочат към покупка. Това каза Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори" в ОББ, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"Комбинацията между потребителски и ипотечен кредит (за осигуряване на 100% от оценката на имота) понякога не е най-добрият вариант. По-добре е клиентите да докажат самоучастието си в размер на 15-20% от стойността на имота, след което евентуално да теглят потребителски кредит за довършителни работи“.

Според него почти невъзможно е клиент без никакво самоучастие да закупи имот.

Част от рисковете, които експертът изброи, при закупуването на имот със 100-процентово финансиране от банка, включват възможността при настъпване на криза цената на жилището да падне под размера на кредита.

При предишната криза през 2008 г. голяма част от доходите на кредитополучателите бяха редуцирани. Възможно е това съществено да затрудни връщането на заема“.

Стига клиентите да обслужват редовно кредитите си, банките не правят никакви резки движения, подчерта Гостев.

Дори обслужването на кредитите да бъде преустановено, има редица механизми, с които банките се опитват да направят оздравяване на тази експозиция – все пак целта им е да си върнат заема, не да придобиват имот“.

Гостът коментира и практиката в повечето европейски страни да няма възможност вноските по кредитите на едно лице да превишават 40% от доходите му, която не е наложена у нас.

„Парадокс е, че България е държавата с най-ниски доходи в ЕС и тук се позволява най-високият коефициент на дълг спрямо дохода... Винаги трябва да има буфери, кредитополучателите да не надскачат възможностите си“.

Цялото предаване можете да видите във видеотео.