ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Глад за склад: Sofia Airport Center отдаде „на зелено“ логистична сграда

Лилия Кръстева, управител за България в CERES Management Services, ИмоТиТе, 12.02.2023 г.

11:20 | 14 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Строителната активност в офис сегмента в София е на рекордно ниско ниво за последните години, но търсенето на логистични площи е изключително силно. Ще започнем изграждането на нова логистична сграда в Sofia Airport Center, която ще бъде завършена в началото на 2024 г. и която е вече на 100% отдадена под наем. Това заяви в предаването „ИмоТиТе“ Лилия Кръстева, управител за България в CERES Management Services – компанията, която управлява Sofia Airport Center и мол Park Center Sofia.

Тенденциите за деглобализация, регионализация и скъсяване на веригите на доставки бяха ускорени от пандемията и войната в Украйна. В последните месеци отчитаме засилено търсене на производствени и складови площи от европейски компании, които искат да преместят бизнеса си от по-далечни локации. През цялата 2022 г. имахме 3-4 запитвания за големи проекти, каза събеседникът.

„Силните страни на България са свързани с наличието на добри инженери, на специалисти за производство. Минус е политическата нестабилност в страната, която продължава над 2 г. Това е проблем за чуждестранните инвеститори, но успяваме да балансираме, защото България е добре като числа, като макроикономически показатели.“

Повишението на основните лихвените проценти от Европейската централна банка и от централните банки на страните от ЕС, които са извън еврозоната, засяга и бизнес кредитирането.

„Високите лихви със сигурност ще се отразят негативно на инвестициите в бизнес имоти, особено в офис сгради. Очаквам тази година в бизнес сгради да инвестират компании със свободен капитал, а това са основно местни (български) инвеститори. Високите лихви ще са проблем за спекулативните инвеститори, които разчитат на кредити“, обясни Лилия Кръстева.

„Миналата година започна с война, която прерасна в енергийна криза в Европа и висока инфлация. Въпреки това бих нарекла 2022-а годината на събуждане на офис пазара.“

През миналата година имаме трима нови наематели в офис площите на Sofia Airport Center, сподели гостът. Става въпрос за японска компания за електромотори, която откри R&D център (Nidec), както и за авиационен оператор. Търсенето е основно от IT сектора и фармацевтичната индустрия, активни са и инженеринговите компании.

В началото на войната имаше запитвания от компании, които търсеха място за релокация на своята дейност от Украйна и Русия. Помогнахме на 1-2 фирми, но за кратко. Повечето дружества вероятно са се преместили в съседни страни, като Полша и Унгария, обясни Лилия Кръстева.

Събеседникът коментира и как хибридният модел на работа се отразява на офис пазара.

„След пандемията част от компаниите намалиха офисите си. Други запазиха без промяна наетите помещения, но пораснаха като служители и част от тях работят Home Office. Повечето офис сгради направиха гъвкави работни пространства, които отдават на стартъри или на фирми, които търсят гъвкавост“.

Друг тренд на пазара е свързан с това, че наемателите се местят от по-стари в нови и модерни сгради. Това ще доведе до нуждата от обновяване на старите офис сгради, тъй като те не могат да си позволят да стоят без наематели. Забелязва се и концентрация на усилията в изграждане на смарт системи за управление на офисите. Така се пестят разходи и се дава възможност на служителите да управляват по-добре работното пространство, добави Кръстева.

Заплаха ли е изкуственият интелект за някои професии, които са основни наематели на офис пазара?

Вижте отговора във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.