Средствата за борба с инфлацията не се изчерпват с лихвените проценти

Правителствата няма нужда да чакат само централните банки да решат проблема с нарастващите цени

12:45 | 28 октомври 2021
Обновен: 20:10 | 28 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През последните месеци разходите за живот по целия свят се увеличиха, но правителствата не чакат действия само от централните банки, за да се борят с инфлацията. Те могат да реагират и по други начини, пише в свой анализ Bloomberg.

Има дълга история на други политики, насочени към намаляване на цените. Много от тях – заедно с някои нови – сега се изпробват отново, от работната група за веригата на доставките на президента на САЩ Джо Байдън и европейските енергийни субсидии до цялостния контрол в Аржентина.

Две основни правила на ортодоксалната икономика през последните десетилетия са, че цените трябва да се определят на свободните пазари и че управлението на инфлацията е задача за паричната политика. Но тазгодишният ценови натиск предизвикан от пандемията и рекордните стимули от правителства и централни банки, които подкрепиха търсенето по целия свят - размиват проблема.

От една страна, не е ясно как повишаването на разходите по кредитите – както много страни вече правят – може да се справи с причините за пандемичната инфлация от страна на предлагането на икономиките, като изоставане в доставките или недостиг на материали и работна ръка.

От друга страна, политиците смятат, че времето също е проблем. Икономистите обикновено смятат, че са необходими минимум шест месеца, докато по-затегнатата парична политика се отрази като ограничи търсенето. Така че дори ако предположим, че Федералният резерв повиши лихвените проценти в края на 2022 година, а ефектът бъде усетен по някое време през 2023 г. – това не облекчава натиска върху политици като Байдън да направят нещо по-рано. Анкети от САЩ до Обединеното кралство показват, че гласоподавателите се притесняват от резкия скок на цените.

Снимка

В по-общ план пандемията съживи дебата за ролята на правителствата в икономиката - и инфлацията е част от този аргумент. Преобладаващото мнение е, че най-ефективният начин за доставяне на евтини стоки е пазарите да бъдат оставени на мира. Но тазгодишната криза във веригата на доставки повдигна въпроси дали стремежът към ефективност и ниски цени е за сметка на стабилността - или дори на националната сигурност.

Енергийни субсидии

Покачващите се цени на енергията са един от най-големите компоненти на пандемичната инфлация и правителствата се намесват, за да смекчат удара. Вероятно това ще бъде една от основните теми на срещата на лидерите на Г-20 този уикенд.

Франция планира еднократна субсидия от 100 евро за хората с ниски доходи. Испания обеща действия за ограничаване на сметките на домакинствата и налага непредвидена налог върху някои доставчици на енергия, въпреки че се отказа от налагането на по-широк данък. Кения използва стабилизиращ фонд за понижаване на цените на бензиностанциите – и също така намалява данъка върху бензина, който събира пари за фонда.

Подобни субсидии не се разглеждат от икономистите като антиинфлационни – те не ограничават разходите, а просто ги разпределят по различен начин. Но те притъпяват незабавното нарастване на разходите за живот, което представлява инфлацията за повечето хора без икономическо образование.

 В Латинска Америка една от цените, които са особено чувствителни за политиците, е пропан-бутан, тъй като много домакинства, особено по-бедните, го използват за готвене.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор създава държавна дистрибуторска компания, която ще продава горивото "на справедлива цена", а правителството му наложи таван на цените в някои региони. Сенатът на Бразилия одобри програма за субсидиране, за да помогне на около 11 милиона семейства да купуват газ за готвене, частично финансирана от дивиденти, получени от държавния петролен гигант Petrobras.

Цени на храните

Особено в страните с по-ниски доходи, покачващите се цени на храните могат да предизвикат социална криза - и тази година те поскъпват с най-бързия темп от 10 години насам. Някои държави се опитват да увеличат предлагането. Централната банка на Нигерия подкрепя фермерите с евтини заеми, за да могат да увеличат производството.

Русия, най-големият износител на пшеница в света, също се стреми да подобри производителността в своите ферми – но признава, че това ще отнеме време, и също така ограничава продажбите в чужбина, за да гарантира, че има достатъчно зърното за вътрешния пазар. Мерките включват мита върху износа, които се коригира всяка седмица.

Това илюстрира каскадния ефект от някои политики за разходите за живот. Когато страните, които изнасят храни или енергия, предприемат стъпки, за да направят тези продукти достъпни у дома, това може да ограничи доставките – и да повиши цените на други пазари. Друг пример за това е забраната за износ на говеждо месо, която на Аржентина наложи по-рано тази година.

Други правителства се фокусират върху това как се продава храна. Турция разширява мрежа от селскостопански кооперативни магазини и е възложила на служители да разследват повишаването на цените на пазарите на едро. Властите премахнаха и вносните мита върху зърнени храни и леща и работят върху система за ранно предупреждение за метеорологични явления, за да се подготви за потенциални сътресения в доставките.

Снимка

Контрол на цените

Аржентина има дълга история на неортодоксални политики за овладяване на цените - и постоянно има един от най-високите нива на инфлация в света, което предполага, че те не са особено ефективни.

Все пак президентът Алберто Фернандес приложи някои от най-драстичните мерки, за да намали разходите за живот. Този месец той обяви, че цените на над 1,400 домакински стоки ще бъдат замразени до след Коледа, след като не успя да постигне споразумение за нивата на цените с представители на индустрията. Освен това той нареди на компаниите да работят на пълен капацитет.

Снимка

Снабдителни вериги

В продължение на месеци Байдън опитва да се справи с причините за забавянето в снабдителните вериги, което изтласка потребителските цени нагоре и заплашва да доведе до недостиг по Коледа, въпреки ограниченията, с които трябва да се справя неговата администрация.

Белият дом е създал работна група, която да реши проблемите с веригите на доставки. Властите поискаха от задръстените с контейнери пристанища да работят по-дълго, стремят се да осигурят повече разрешителни за шофьори на камиони, за да бъде преодолян недостигът на работна ръка и да постигне споразумения с компании като FedEx Corp., за да удължат графиците си за доставка.

Китай, където централното планиране играе по-голяма роля, в момента не страда от висока потребителска инфлация - но властите се тревожат от скокове на някои производствени цени, особено на въглищата, което заплашва да задълбочи недостига на електроенергия. Водещата агенция по планиране казва, че обмисля да се намеси на пазар, който „напълно се е отклонил от основите на търсенето и предлагането“. Властите също така освободиха запаси от някои метали, за да намалят разходите.

Европейските управляващи имат дългосрочен план за друг ключов двигател на пандемичната инфлация: полупроводниците. Те искат да правят повече чипове у дома. „Няма алтернативи на държавната намеса“, ако искаме да постигнем целта си, каза миналата седмица италианският премиер Марио Драги.