Разходите за енергия пратиха инфлацията в Испания до 29-годишен връх

Търговците увеличават залозите, че ЕЦБ ще увеличи разходите по заеми до края на следващата година

12:13 | 28 октомври 2021
Обновен: 14:52 | 28 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания се покачи до 29-годишен връх през октомври, след като националните потребителски цени се повишиха с 5,5% на годишна база, показват бързи данни на Националния статистически институт (INE) в четвъртък.

Инфлацията се ускори от 4,0% през септември и се движи с най-бързия си темп от септември 1992 г., когато темпът беше 5,8%, а песетата рязко отслабваше спрямо германската марка.

Скокът на инфлацията е подхранван от разходите за енергия и в по-малка степен от цените на туристическите пакети и горива и смазочни материали за превозни средства, според INE.

Данните на INE също показват, че хармонизираният за ЕС индекс на потребителските цени в Испания се е повишил с 5,5% през октомври на годишна база, най-високото отчитане, регистрирано откакто INE започна да събира данните през 1997 г. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха увеличение на цените с 4,6%.

Инфлацията се повиши в цялата еврозона през последните няколко месеца, но в по-малка степен. Повечето държави трябва да публикуват данни в петък. Хармонизираната за ЕС годишна ставка за региона беше 3,4% през септември.

инфлация испания

Централната банка на Испания очаква относително високи темпове на инфлация да преобладават в страната през следващите месеци, въпреки че основните им причини са предимно преходни, каза в понеделник управителят й Пабло Ернандес де Кош.

Ръстът в цените на енергията може да продължи през зимата, тъй като търсенето като цяло се увеличава поради студеното време, докато нивата на съхранение на нефт и газ са относително ниски, каза той.

Повишаващите се енергийни разходи също изтласкаха испанските промишлени цени до най-високото им ниво от декември 1977 г., след като скочиха с 23,6% на годишна база през септември, според данни на INE, публикувани във вторник. 

Данните идват като предупреждение за служителите на Европейската централна банка, които се срещнат във Франкфурт в четвъртък. Това също е предсказание за това, което ще дойде от останалата част от региона - показанията на инфлацията в Германия, Франция, Италия и еврозоната се очакват до петък.

Търговците увеличават залозите, че ЕЦБ ще увеличи разходите по заеми до края на следващата година.

енергийна зависимост

Ако скокът на инфлацията продължи твърде дълго, това може да забави икономическото възстановяване от рязкото свиване миналата година, каза де Кош тази седмица. Той също така обяви, че централната банка планира значително да намали прогнозите си за растеж за 2021 г. и в по-малка степен за 2022 г.

Испания е особено уязвима от енергийни сътресения, тъй като разчита на внос на газ за производство на електроенергия, а енергийните връзки с други европейски държави са ограничени. За да смекчи удара от нарастващите сметки за енергия, правителството удвои средствата, предвидени за социален бонус за топлинна енергия.