МАЕ: Инвестициите в чиста енергия трябва да се утроят до 2030 г.

ВЕИ ще представляват повече от две трети от инвестициите в нови енергийни мощности тази година

09:22 | 14 октомври 2021
Обновен: 12:14 | 14 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвестициите във възобновяема енергия трябва да се утроят до края на десетилетието, ако светът се надява ефективно да се бори с изменението на климата и да държи нестабилните енергийни пазари под контрол, съобщи в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ).

„Светът не инвестира достатъчно, за да посрещне бъдещите си енергийни нужди ... Разходите, свързани с прехода, постепенно се увеличават, но остават далеч по-малко от това, което е необходимо за задоволяване на нарастващото търсене на енергийни услуги по устойчив начин“, каза МАЕ.

"Ясните сигнали и насоки от политиците са от съществено значение. Ако пътят напред е постлан само с добри намерения, това наистина ще бъде неравномерно пътуване."

Базираният в Париж наблюдател публикува годишните си Световни енергийни прогнози пo-рано тази година, за да даде насоки на конференцията на ООН по изменението на климата COP26 в Глазгоу, която е след по-малко от месец.

Според агенцията конференцията ще е „първият тест за готовността на страните да представят нови и по-амбициозни ангажименти по Парижкото споразумение от 2015 г.“ и „възможност за даване на несъмнен сигнал за ускоряване на прехода към чиста енергия в световен мащаб“.

През последните седмици цените на електроенергията скочиха до рекордни нива, тъй като цените на петрола и природния газ достигнаха многогодишни върхове, а широко разпространения недостиг на енергия обхвана Азия и Европа.

Търсенето на изкопаеми горива също се възстановява, тъй като правителствата облекчават ограниченията, свързани с COVID-19.

МАЕ предупреди, че възобновяемите енергийни източници като слънчева, вятърна и водна енергия, заедно с биоенергията трябва да формират много по-голям дял във възстановяването и инвестициите в енергия след пандемията.

"Наблюдаваме неустойчиво икономическо възстановяване", каза изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол на виртуална пресконференция в сряда.

„Виждаме, че изкопаемите горива растат много силно и цените са високи, което възпира икономическия растеж.“

Възобновяемите енергийни източници ще представляват повече от две трети от инвестициите в нови енергийни мощности тази година, отбелязва МАЕ, но все пак значителното увеличаване на използването на въглища и петрол е причинило второто по големина годишно увеличение на емисиите на CO2.

МАЕ заяви, че по-бързият енергиен преход ще защити по-добре потребителите в бъдеще, тъй като ценовият шок ще повиши разходите за домакинствата с 30% по-малко в най-амбициозния сценарий за нулеви емисии до 2050 г. (Net Zero Emissions, NZE) в сравнение с по-консервативния сценарий на заявените политики (Stated Policies Scenario, STEPS).

Статукво срещу нетна нула

И все пак скокът, необходим за изпълнения на обещанията в Парижкото споразумение от 2015 г. да се ограничи покачването на температурите до възможно най-близо до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, остава огромен.

Изкопаемите горива - въглища, природен газ и петрол - съставляват близо 80% от световните енергийни доставки през 2020 г., а възобновяемите източници само 12%.

За да се задържи покачването на температурите близо до 1,5 градуса, прогнозата NZE на МАЕ предвижда тези изкопаеми горива да се свият до малко под една четвърт от съчетанието на доставки от средата на века, а възобновяемите източници да скочат до малко над две трети.

Ако светът остане на сегашния си път, очертан от сценария STEPS, температурите ще скочат с 2,6 градуса по Целзий до 2100 година.

МАЕ предвижда пик на търсенето на петрол във всичките си сценарии за първи път - в средата на 30-те години според прогнозата STEPS с много постепенен спад, но в прогнозата на NZE в рамките на десетилетие и спад още повече с почти три четвърти до 2050 г.

Засилвайки най-яркото предупреждение на агенцията за бъдещето на изкопаемите горива, което направи през май, МАЕ заяви, че прогнозата NZE предвижда по-ниско търсене и увеличаване на горивата с ниски емисии, което прави нови петролни и газови находища след 2021 г. ненужни.

Агенцията все пак казва, че и в двата й най-консервативни сценария ще са необходими нови петролни находища и се предоставят съвети за смекчаване на тяхното въздействие върху климата, като намаляване на изгарянето на метан.

„Всяка точка от данни, показваща скоростта на промяна в енергията, може да бъде противодействана с друга, показваща упоритостта на статуквото“, предупреди МАЕ.

"Днешната енергийна система не е в състояние да отговори на тези предизвикателства; революцията с ниски емисии отдавна трябваше да е започнала."