Продажбите на нови автомобили в Европа се сринаха

За момента остава неясно кога ще бъде решен проблемът с недостига на полупроводници

07:27 | 13 октомври 2021
Обновен: 10:20 | 13 октомври 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Регистрациите на нови автомобили в страните от Западна Европа достигат 887 хил. броя през септември, с 26% под нивото от същия месец на предходната година. В сравнение със средната стойност за септември за периода 2015-2019 г. спадът достига 33%, пише Investor.bg.

През първите девет месеца на годината регионът отчита увеличение от 6 на сто спрямо същия период на 2020 г. В сравнение със средната стойност за периода 2015-2019 г. резултатът от януари до септември включително показва спад от 24%.

Причините за тези данни са главно свързани с мерките за овладяване на пандемията от коронавирус, приложени в много от страните в Западна Европа през второто тримесечие. Това натежа върху настроенията на потребителите и сви регистрациите на нови превозни средства. С облекчаването на мерките в началото на юни започна и значителното възстановяване на автомобилния пазар.

В същото време недостигът на чипове започна да принуждава редица концерни от индустрията да ограничат производството, като проблемите при предлагането принудиха компаниите да започнат корекции на своите оценки за продукцията. 

Според настоящата прогноза на Automobilwoche регистрациите на нови коли в Западна Европа през 2021 г. ще достигнат около 10,8 млн. броя, приблизително нивото от предходната година. Това би било с 24% по-малко обаче от средното ниво за периода от 2015 до 2019 г.

Несигурността около доставките ще се прехвърли и през следващата година, като за момента остава неясно кога ще бъде решен проблемът с недостига на полупроводници. Анализаторите очакват увеличение на производството на чипове със строящия се в момента допълнителен капацитет.

В момента автомобилната индустрия залага на сценарий, който изключва новия капацитет при полупроводниците. Според него наличните мощности в индустрията на чиповете ще се възстановят до степен, при която месечните продажби на нови автомобили ще могат да достигнат нивата от края на 2019 г. някъде в края на следващата година. Това ще помогне на Западна Европа да увеличи годишните регистрации на превозни средства за 2022 г. до около 12 млн. броя.  Подобно развитие би представлявало увеличение с 11% спрямо прогнозните данни за настоящата година, но все пак ще изостават с 16% спрямо средното ниво за периода 2015-2019 г.

Дори след като проблемът с полупроводниците приключи, могат да се очакват амортизиращи ефекти върху търсенето. Мерките за борба с пандемията доведоха до увеличаване на държавния дълг в региона, което ще се отрази върху финансовото състояние на домакинствата през следващите няколко години.

Според Automobilwoche годишно производствено ниво от 14 млн. автомобила не може да се очаква скоро.

Целия анализ и данните по страна може да прочетете на Investor.bg