Остава ли Русия надежден доставчик на газ за Европа?

Членове на Европейския парламент призоваха за разследване на „Газпром“

07:22 | 22 септември 2021
Обновен: 07:24 | 22 септември 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекордните цени във Великобритания и континентална Европа насочиха вниманието към намалените доставки на природен газ от Русия това лято, оставяйки мнозина да се питат дали Москва не е предизвикала умишлено недостига на пазара, пише Дейвид Шепърд за Financial Times, цитиран от Investor.bg

Според тази теория целта е да се повишат цените до такова ниво, че Германия да одобри политически спорния тръбопровод „Северен поток 2“, чието изграждане - вече завършено - беше подложено на американски санкции и опозиция от страна на държавите в Източна Европа.

В петък 40 членове на Европейския парламент, най-вече Полша и балтийските държави, призоваха за разследване на „Газпром“ – руският държавен монополист. Те искат да се установи дали действията на компанията стоят зад скока на цените, който сега заплашва с по-широки смущения в европейската индустрия.

„Газпром“ и неговите защитници казват, че това е преувеличено. Те посочват, че компанията е изпълнил всички свои дългосрочни договори за доставка. Не са били затваряни кранове. Някои държави в Европа, включително Германия, тази година дори са получили по-големи доставки от Русия от миналата.

Твърди се, че е русофобия да се обвинява компанията за това, което се превръща в световен проблем, след като цените на газа в Азия също се покачват, тъй като все повече страни се опитват да заменят поне част от въглищата в електроенергийния си микс с по-чистия природен газ. Европейският добив на газ също е спаднал рязко.

Критиците на „Газпром“ обаче контрират, че е необходима съвсем малка промяна в баланса между търсенето и предлагането на суровинните пазари, за да скочат или спаднат цените. Ключовата част от техния аргумент е, че доставките от Русия за Северозападна Европа тази година са били средно по-ниски, отколкото преди пандемията.

Освен това „Газпром“ многократно е отказвала да продава всякакви допълнителни количества на спот пазара чрез газопроводи, преминаващи през Украйна.

Компанията призна, че запълва складовете в Русия с по-високи темпове, отколкото през предходните години, което предполага, че може да има по-малко газ за износ.

Самият Путин разпали огъня, като каза, че „умниците“ от Европейската комисия са поне отчасти виновни, като настоя за „пазарно“ ценообразуване като част от усилията за увеличаване на конкуренцията при доставките на газ.

Критиците казват, че най-яркото доказателство, че „Газпром“ играе опасна игра с пазара, може да бъде намерено в данните за европейските газохранилища. Въпреки че общото количество е по-ниско от нормалното, европейските енергийни компании като цяло успяха да попълнят запасите в контролираните от тях съоръжения до разумно ниво.

По-голямата част от хранилищата в Европа, които не са запълнени, всъщност се контролират от самата „Газпром“.

Целия анализ може да прочетете на Investor.bg