SPAC погромът изтри $75 милиарда от стойността на стартъпите

Акциите в този някога горещ сектор са спаднали с 25% от средата на февруари

10:42 | 3 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бумът за компаниите "с празен чек" се превърна в безразборно отстъпление.

Повече от шест месеца след лудостта на SPAC, масовата продажба е заличила около 75 милиарда долара от стойността на компаниите, излезли на пазара чрез компании със специално предназначение, според анализ на Dow Jones Market Data на данни от SPAC Research.

Група от 137 SPAC, които са приключили сливания до средата на февруари, са загубили 25% от общата си стойност. В един момент миналия месец отдръпването надхвърли 100 милиарда долара. Анализът не включва компании, които не са приключили сливания към средата на февруари, или такива, които вече не търгуват, съобщава The Wall Street Journal.

През същия период борсово търгуван фонд за компании, които наскоро са станали публични чрез първоначални публични предлагания, се понижи с 12%. Индексът на Dow Jones се повиши с 13%.

Спадът на SPAC е концентриран в компании, обвързани със зелената енергия и устойчивостта, въпреки че щетите са широко разпространени. Около 75% от SPAC, които са обявили сделки, но не са ги приключили, се търгуват под първоначалната им цена. По-рано тази година, когато секторът беше може би най-горещата област на финансиране, SPAC почти винаги се покачваха след обявяване на сделки. Сега е обичайно за SPAC - като този, който заяви през юни, че се слива с компанията за електрически летящи таксита Vertical Aerospace Group Ltd. - да виждат спад на акциите след излизането на пазара.

Отстъплението удари фондове, управлявани от фирми като BlackRock Inc. и Fidelity Investments Inc., както и много хедж фондове, пенсионни мениджъри и други инвеститори, които се надпреварваха да влагат пари в SPAC по време на бума, който започна в края на миналата година. Много от тези фондове са влезли достатъчно рано, за да инвестират на ниски цени, което означава, че те все още имат значителни печалби. Всъщност стойността на сектора остава около 250 милиарда долара, в сравнение с приблизително 100 милиарда долара преди година, отразявайки увеличението на цените на акциите и новите участници.

Дори и така, впечатляващите възвръщаемости в началото на тази година изчезнаха пред погледите на закъснелите участници, подчертавайки вечно съществуващите рискове от натрупването на средства в "най-новото сигурно нещо". 

„Не казвам на жена си за многото дни "на червено“, казва Алекс Фогт, 30-годишен медицински асистент в Гранд Рапидс, Мичиган. Портфолиото на Фогт е свързано предимно с компании за електрически превозни средства, които са се слели сус SPAC, като Lucid Group Inc. и ChargePoint Holdings Inc. 

Портфолиото му се е повишило над 1 милион долара в началото на тази година, но е спаднало с около 600 000 долара през август, въпреки че все още е много по-високо, отколкото преди година.

SPAC е компания, която събира пари и търгува на фондова борса с единственото намерение да се слее с частна компания и да я направи публична. Комбинирането със SPAC се превърна в популярна алтернатива на традиционното първоначално публично предлагане, тъй като често е по-бързо и позволява на компанията да направи прогнози за бизнес си, които не са разрешени при традиционно IPO.

Тази година са били обявени рекордните 525 милиарда долара в SPAC сделки с компании като Lucid и оператора на приложения за лични финанси SoFi Technologies Inc., показват данните на Dealogic.

Някои инвеститори наричат ​​обръщането през лятото на 2021 г. като неизбежно завръщане на земята. Много компании, обединяващи се със SPAC, имат малки приходи, но са оценявани на милиарди долари и повече.

„Въздухът излезе от балона“, каза Рой Берен, управляващ член на Westchester Capital Management и инвеститор в SPAC. "Това е цената на спекулациите в компании, които имат потенциално ярки, но несигурни бъдещи перспективи." 

Отдръпването също показва рисковете от търговия с опции - които позволяват на притежателя да купува или продава актив на определена цена в бъдеще - и други сложни ценни книжа. Много инвеститори в SPAC като Вогт търгуват с ценни книжа, емитирани от SPAC, които предоставят правото на закупуване на акции при посочени условия. Подобно на опциите, те са склонни да са по-волатилни от базовите акции.

SPAC погром

Случаите на стартъпи за електрически превозни средства, които заблуждават инвеститорите в сделките, и слабите финансови резултати от много компании замразиха създаването на нови SPAC компании и предизвикаха спад на цените на акциите. Регулаторите помогнаха за овладяване на настроенията, като засилиха наблюдението върху сектора през последните месеци.

Спадът на цените на акциите може да създаде отрицателна верига за обратна връзка за SPAC, тъй като инвеститорите имат право да изтеглят пари от компаниите, преди сливанията да се случат. Те са много по-склонни да направят това, когато SPAC се търгуват под първоначалната си цена - повече от 95% от SPAC компаниите, които все още не са обявили сделки, търгуват под това ниво.

Големите тегления на инвеститори могат да оставят излизащата на пазара компания с много по-малко пари, което затруднява постигането на бизнес целите и потенциално подхранва по-дълбок спад в акциите.

Няколко компании, като например компания за застраховане на жилища Hippo Holdings Inc., са загубили 80% или повече от своите SPAC средства през последните седмици. Акциите на Hippo, които станаха публични в сделка за приблизително 5 милиарда долара със SPAC, подкрепен от съоснователите на LinkedIn Рейд Хофман и Марк Пинкус, който основава мобилната компания за игри Zynga, са намалели с около 60% през последните шест месеца.

Някои купувачи казват, че са знаели, че ще има върхове и спадове.

„Знаех, че търся висока променливост, когато влязох в сектора“, казва 38-годишният Кийт Уилямс-Паркър, учител във Вирджиния, който държи по-голямата част от портфолиото си от около 85 000 долара в компании, които се сливат със SPAC. Портфолиото му надхвърла 100 000 долара по-рано тази година.

Уилямс-Паркър каза, че се опитва да подражава на мениджъра на технологични фондове Кати Ууд, и се насочва към компании като SoFi и фирмата за съхранение на енергия Stem Inc., които имат потенциал за растеж.