Китай започва да ограничава Ericsson и Nokia заради атаките срещу Huawei

Както Ericsson, така и Nokia спечелиха от неволите на Huawei

17:03 | 4 август 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай започна да затваря вратите си за 5G клетъчно оборудване на западните съперници на Huawei Technologies Co., пише Investor.bg, цитирайки анализ на The Wall Street Journal.

China Mobile, държавният телекомуникационен оператор, най-големият в света по абонати, през юли възложи 5,4% от най-новите 5G търгове на некитайски доставчици, спрямо 11% при предишния кръг през 2020 г.

Най-големият губещ беше шведската Ericsson, която след като спечели всичките 11% миналата година, сега спадна до едва 1,9% при последния рунд. Китайските държавни медии заявиха, че загубата на пазарен дял се дължи на решението на Швеция да забрани на Huawei и ZTE да участват в изграждането на нейните 5G мрежи.

Представителите на China Mobile не са отговорили на запитването за коментар.


Точно когато интернет се разделя между силно цензурираната китайска мрежа и другата, водена от американските компании, същото се случва и с инфраструктурата зад тях.

Достигналият 35 млрд. долара световен пазар на мрежово оборудване може да бъде разделен на три сегмента с относително еднакви размери: Китай, САЩ и останалата част от света. Китай все повече зависи от свое собствено оборудване. САЩ наложиха забрана на Huawei, най-големия производител на мрежово оборудване в света, така че той не може да участва в големите мрежови проекти с години, заради опасенията, че Пекин може да използва компанията за шпионаж. Huawei и Пекин твърдят, че тези притеснения са неоснователни.

Сега голяма част от света следва стъпките на Вашингтон. Има големи изключения, като Германия. Държавите, които са въвели или обмислят ограничения срещу Huawei, съставляват повече от 60% от световния пазар на мрежово оборудване, твърди компанията за проучвания Dell’Oro Group. Извън Китай Ericsson и финаландската Nokia печелят сделки за сметка на Huawei.

„При сегашната траектория телекомуникационната индустрия изглежда става все по-поляризирана между Изтока и Запада“, твърди Саймън Леополд, телекомуникационен анализатор в Raymond James.

В рамките на търг за 6 млрд. долара China Mobile даде около 60,5% от стойността на Huawei, спрямо 57,7% при миналогодишния рунд. Телекомът даде 31,2% на ZTE и 2,8% на по-малкия китайски доставчик Datang Telecom Group. Nokia спечели най-големия дял за чуждестранна компания – 3,5%.

През 2020 г. Швеция наложи забрана на Huawei и ZTE и те не могат да участват в доставките за нейните 5G мрежи, предприемайки повече мерки от другите европейски страни, които налагат ограничения на китайските компании, но не посочват имената им. Китайските власти предупредиха, че могат да отвърнат на удара, като засегнат Ericsson, което накара главния изпълнителен директор на компанията Борхе Еколм да лобира пред шведското правителство да преосмисли забраната.

Вестник The Global Times, публикуван от управляващата Комунистическа партия в Китай, този месец писа, че лошото представяне на Ericsson на търга на China Mobile е „свързано с произволната репресия на шведското правителство срещу Huawei и други китайски фирми“.  

Както Ericsson, така и Nokia спечелиха от неволите на Huawei. Главният изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк заяви по-рано тази седмица, че финландската компания е спечелила близо половината от потенциалните сделки, произтичащи от смяната на оборудването от телекомите по „политически причини“.

Национализмът не е нещо ново в областта на телекомуникациите. Преди две десетилетия Съединените щати предпочитаха Lucent, Канада – Nortel, а Франция – Alcatel, припомня Леополд. И трите компании се сблъскаха с проблеми, защото Huawei и ZTE започнаха да продават конкурентни продукти на по-ниски цени, а в крайна сметка въпросните играчи бяха погълнати от Ericsson. Последните две са днешните единствени големи западни конкуренти на Huawei.

Целия анализ може да прочете на Investor.bg