Петимата най-велики инвеститори, които не включват Уорън Бъфет

Джордж Сорос, Карл Икан, Джон Богъл, Бенджамин Греъм и Питър Линч са се доказали като най-добрите сред най-добрите в бранша

11:07 | 5 март 2021
Обновен: 11:56 | 5 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Уорън Бъфет е считан от мнозина като един от най-великите инвеститори на нашето време. Неговият стил на купуване и задържане му позволи да закупи стотици компании, които според него са били фундаментално подценени. Способността на Бъфет да идентифицира велики компании в точния момент го превърна в един от най-богатите хора в света с нетно състояние от 96 милиарда долара, разказва investopedia.

Въпреки че Бъфет многократно е побеждавал S&P 500 близо 50 години по време на кариерата си, срещат се критици, които си задават въпроса дали Оракулът от Омаха не е загубил инвеститорския нюх. След Голямата рецесия през 2009 г. имаше години, когато Бъфет не успя да надмине S&P 500.

Ето още пет инвеститори, които не са Уорън Бъфет, но които също са най-добрите сред най-добрите в бранша.

Джордж Сорос

Мениджърът на хедж фондове Джордж Сорос е съвсем различен тип инвеститор в сравнение с Уорън Бъфет. Сорос няма определена инвестиционна стратегия; вместо това той инвестира там, за където има предчувствие, че ще спечели. Той е най-известен със залога си от 10 млрд. долара срещу британската лира през 1992 г., като чрез този смел ход Сорос генерира над 1 млрд. долара и принуждава Английската централна банка да закупи 1 млрд. британски лири и да повиши лихвените проценти с две на сто.

Карл Икан

Карл Икан е един от най-великите инвеститори през последните 25 години; обаче понякога представянето му може да бъде засенчено от корпоративните му лудории. Икан, известен още като „Корпоративният плячкосник/рейдър“, редовно инвестира в компании, за които чувства, че им липсва лидерство. Може да го обичате и може да го мразите, но участието му обикновено води до обрат на компанията, като предоставя на Икан годишна възвръщаемост от 31% от 1968 до 2011 г.  За сравнение Уорън Бъфет има годишна норма на възвръщаемост от само 20%. През последните 20 години нормата на възвръщаемост на Икан продължава да задминава тази на Бъфет.

Джон "Джак" Богъл

Джак Богъл е пенсионираният изпълнителен директор и основател на The Vanguard Group. Богъл стартира Vanguard преди повече от 40 години и днес тя е най-големият мениджър на взаимни фондове в света -  дори изпреварва BlackRock  - с активи под управление за над 6,2 трилиона долара.

Богъл има изключително прост инвестиционен стил. Той вярва във влагането на пари в индексирани фондове с ниски разходи, които имат ниски комисионни и много малък оборот на активите. Това е една от основните причини, поради които толкова много хора се доверяват на него и на компанията му със своите средства. 

Бенджамин Греъм

Бенджамин Греъм е автор на една от най-популярните книги за инвестиране „Интелигентният инвеститор“. Греъм е известен като „бащата на инвестирането в стойност“, което вероятно е причината да стане ментор на Уорън Бъфет. Греъм никога не е поемал огромен риск в своите инвестиционни решения; като вместо това използва солиден финансов анализ, за ​​да избере правилните за него компании. 

Един от предметите, които Бъфет изучава през 1951 г. в Columbia University, се преподавал от Греъм. По думите на Бъфет има три важни неща, на които Греъм го е научил:

- Акцията е правото да притежавате малко парче от компания. Стойността на акциите, които притежавате, е толкова ценна, колкото и цялата компанията;

- Трябва да използвате определена граница на безопасност, когато инвестирате. Важно е да купувате в компания, когато пазарната цена на акциите е под стойността на компанията;

- "Мистър Маркет" е ваш слуга, а не господар. Важно е да не се влияете от всичко, което се случва с пазарите. Вместо това трябва да се съсредоточите върху собственото си проучване на дадена компания.

Питър Линч

Питър Линч е най-известен с управлението на Fidelity Magellan Fund от 1977 до 1990 г. През този период фондът връща средно 29% годишно на своите акционери. Той побеждава S&P 500 11 пъти от тези 13 години.

Известно е, че Линч може да адаптира своя инвестиционен стил към всичко, което работи в рамките на определени пазарни условия, така че не случайно хората да го наричат „хамелеон“. Въпреки че е инвестирал съгласно постоянно променящ се стил, той винаги е прилагал набор от осем различни принципа към компаниите, в които е насочвал своите средства.

Какъв е изводът?

Великите инвеститори се срещат рядко. А онези, които успяват да донесат двуцифрена възвръщаемост на своите инвеститори в продължение на десетилетия, са единици. Тези петима инвеститори са се доказали като едни от най-великите инвеститори през последните няколко поколения.