Уроците на Уорън Бъфет за силата на кеша

В условията на бичи пазар залагането само на акциите изглежда все по-привлекателно

07:46 | 11 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Може да бъде изкушаващо за трейдърите да инвестират всичко в акции по време на бичи пазар. Скорошната възвръщаемост от индекса S&P 500, който се повиши със 75% спрямо достигнатото дъно през март 2020 г., може да убеди някои инвеститори да избегнат кеша за сметка на акциите, пише финансовият анализатор Робърт Стивънс за Yahoo Finance. Това може да бъде насърчено допълнително от ниската възвръщаемост по спестяванията. 

Въпреки това паричните средства изглеждат като недооценен актив в момента. Вероятен мечи пазар значи, че средствата в брой могат да се използват ефективно в дългосрочен план.

Притежанието на кеш в условията на бичи пазар

Притежанието на големи количества кеш към момента може да значи пропускане на печалба при допълнителен ръст на пазарите в краткосрочен план. Инвеститорското доверие е силно, като очакванията са икономиката да нарасне с 3,1% през тази година. Това може да катализира оценките на акциите, така че инвестирането на всички налични средства на фондовата борса може да се окаже по-печелившо от притежанието на пари в брой в рамките на ограничен период от време.

Въпреки това настоящият бичи пазар едва ли ще продължи завинаги. Рекордните нива, достигани от S&P 500, показват, че след всеки бичи пазар следва мечи пазар. Да се прогнозира кога това ще се случи е невъзможно заради редица фактори, които могат да доведат до срив на пазара. Междувременно притежанието на кеш за инвестиции по всяко време позволява на инвеститорите да се възползват от краткосрочните движения на пазара, например корекция, печелейки от закупуването на подценени акции.

Големи пазарни капитализации

Много пазарни оценки са на относително високи нива. Това може да сигнализира, че инвеститорите не са взели предвид потенциални заплахи за икономиката, включително допълнителни трусове, предизвикани от антитръстовите регулации на технологичните гиганти, или коронавируса.

Високооценените компании могат да не предоставят възможност за големи капиталови печалби заради липсата на сигурност. Междувременно притежанието на кеш, докато оценките са по-привлекателни, може да представлява ефективно използване на капитала.

Спестяванията също предоставят спокойствие, както и финансова сигурност в случай на непредвидени разходи. Ръководителят на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и преди е приветствал притежаването на средства в брой поради тази причина.

“Ние никога не сме искали да разчитаме на любезността на непознати, за да посрещнем утрешните си задължения. Когато съм принуден да избирам, няма да заменя дори съня си през нощта за възможността за допълнителни печалби”, заяви по-рано той.

Балансираното портфолио

Перспективата за ниска възвръщаемост от спестяванията означава, че държането на пари в брой за сметка на купуването на акции може да бъде само временна стратегия за много инвеститори.

“Едно нещо, което мога да ви кажа, е, че най-лошата инвестиция, която можете да направите, е просто държите пари в брой. Всички говорят за това, че кешът е крал и всякакви подобни неща. Кешът ще струва по-малко през времето. Но добрите бизнеси ще струват повече”, коментира Бъфет по-рано.

Въпреки това притежаването на балансирано портфолио, което съдържа акции и парични средства може да представлява логично разпределение на капитала в момента. То позволява на инвеститорите да се възползват от подценените акции, които все още са налични, както и да избегнат високите оценки, които стават все по-чести в рамките на настоящия бичи пазар.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.