Как пандемията промени световната икономика?

Експерти и анализатори са единодушни, че икономическото възстановяване ще отнеме години

13:14 | 24 януари 2021
Обновен: 09:21 | 26 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Как пандемията промени световната икономика?

Пандемията от коронавирус достигна до всички страни по света. Разпространението на Covid-19 остави националните икономики и бизнеса да броят разходите, а правителствата да се борят със заразата, блокирайки частично или изцяло страните си. Въпреки разработването на нови ваксини мнозина все още се чудят как би изглеждало възстановяването.

BBC изготви диаграми и карти, които целят да предоставят облик на икономическото въздействие на коронавируса до момента.

Фондовите борси и непрекъсната им флуктуация

Големите промени на фондовите борси са способни да повлияят на стойността на пенсиите и индивидуалните спестовни сметки (Isas). FTSE, Dow Jones Industrial Average и Nikkei отчетоха огромни спадове, след като броят на заразените с Covid-19 нарастваше с огромни темпове през първите месеци на кризата.

Въздействието на

Въздействието на коронавируса върху глобалните фондови пазари от началото на пандемията. Графика: BBC

Основните азиатски и американски фондови пазари се възстановиха след обявяването на първата ваксина през ноември, но FTSE все още е на отрицателна територия. FTSE се сви с 14,3% през 2020 г. - най-лошото представяне на британския бенчмарк от 2008 г. насам.

В отговор на безпрецедентната ситуация централните банки в много страни, включително Великобритания, намалиха лихвените проценти. Това на теория би трябвало да направи заемите по-евтини и да насърчи разходите за стимулиране на икономиката.

Някои пазари се възстановиха през януари тази година, но това е нормална тенденция, известна като „януарския ефект“. Анализаторите обаче се притесняват, че възможността за по-нататъшни локдауни и забавяне на програмите за имунизация могат да предизвикат по-голяма волатилност на фондовите борси тази година.

Трудна година за търсещите работа

Много хора загубиха работата си, както част от предпандемичните си доходи. Безработицата се увеличи с огромни тепове в големите икономики.

В Съединените щати делът на безработните достигна общо 8,9% за 2020 година, според Международния валутен фонд (МВФ), поставяйки краят на десетгодишна експанзия на пазара на труда. Милиони служители също са включени в схемите за задържане на работни места, подкрепяни от правителството, тъй като важни отрасли като туризма и хотелиерството почти са в застой.

Световните икономики

Световните икономики се борят с нарастващата безработица. Графика: ВВС

Броят на новите възможности и обяви за работа все още е много нисък в редица страни. Свободните работни места в Австралия се върнаха на предпандемичните си нива, но тенденцията във Франция, Испания, Великобритания и няколко други страни продължава да изостава.

Разпространението на

Броят на новите работни места в редица страни е все още нисък. Графика: ВВС

Някои експерти предупреждават, че могат да минат години преди глобалните нива на заетост да се върнат към тези, наблюдавани преди пандемията.

По-голямата част от света в момента се намира в рецесия

Ако икономиката расте, това обикновено означава генериране на повече богатство и повече нови работни места. Измерва се чрез проследяване на процентната промяна в брутния вътрешен продукт или стойността на произведените стоки и услуги, обикновено в рамките на три месеца или година.

МВФ изчислява, че глобалната икономика през 2020 година се е свила с 4,4%, посочвайки, че спадът е толкова мащабен, колкото по времето на  Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Единствената голяма икономика, която се разрастна през изминалата година, е Китай. Поднебесната империя регистрира ръст от 2,3% на БВП.

По-голямата част

По-голямата част от света се намира в рецесия. Карта: ВВС

МВФ обаче прогнозира, че през тази година ще се наблюдава глобален растеж от 5,2%. Това ще се дължи предимно на страни като Индия и Китай, чиито икономики се очаква да нараснат съответно с 8,8% и 8,2%. Очаква се възстановяването в големите, зависими от сектора на услугите икономики, които са силно засегнати от паднемията като Великобритания и Италия, да бъде бавно.

Транспортът все още далеч от възстановяване

Транспортната индустрия е сериозно повредена, авиокомпаниите намаляват полети, а пътниците отменят командировки и почивки.Новите мутации на вируса - открити едва през последните месеци - принудиха много страни да въведат по-строги ограничения за пътуване.

Търговските полети

Търговските полети все още са много под нормалните нива на трафик. Графика: ВВС

Данните от услугата за проследяване на полети Flight Radar 24 показват, че броят на полетите в световен мащаб е претърпял огромен удар през 2020 г. и все още е далеч от възстановяване.

Хотелиерството затвори вратите си по целия свят

Секторът на хотелиерството е ударен също изключително силно от Covid-19, като милиони работни места са съкратени и много компании изпаднаха в несъстоятелност.

Данни от Transparent - лидер в предоставянето на данни за хотелиерската индустрия, който събира данни от над 35 милиона обяви за хотели и наеми по целия свят, регистрира спад в резервациите във всички най-популярни туристически дестинации.

Глобалната туристическа

Глобалната туристическа индустрия продължава да се срива. Графика: ВВС

Милиарди долари бяха загубени през 2020 г. и въпреки че прогнозата за 2021 г. е по-оптимистична, много анализатори са на мнение, че международните пътувания и туризмът ще се върнат към нормалните нива преди пандемията чак през 2025 г.

Пазаруване ... от вкъщи

Търговията на дребно отбеляза безпрецедентни сривове, докато купувачите останаха по домовете си. Новите щамове на коронавируса и ръстът на заразените допълнително влошиха проблемите пред индустрията.

Броят на клиентите на място е допълнително намалял от първия локдаун, според изследователската агенция ShopperTrak.

Огромен спад

Огромен спад в броя клиенти на магазини. Графика: ВВС

Отделни проучвания показват, че потребителите все още се притесняват да се завърнат по магазините. Счетоводният гигант EY посочва, че към този момент 67% от клиентите не желаят да пътуват повече от 5 километра за пазаруване. Тази промяна в поведението значително засили онлайн търговията на дребно, която успя през изминалата година да генерира глобални приходи на стойност от 3,9 трилиона долара.

Фармацевтични компании сред големите победители

Правителствата по целия свят обещаха милиарди долари за закупуването на ваксина срещу Covid-19 и други медикаменти за третиране на заразата. Акциите на някои фармацевтични компании, участващи в разработването на ваксини, се изстреляха до невиждани ръстове.

Moderna, Novavax и AstraZeneca отчитат значителен ръст на книжата си, като Pfizer отбелязва спад на своите. Партньорството с BioNTech, високите разходи за производство, управление на операциите и нарастващият брой  басходни по размер конкуренти се отразиха негативно върху инвеститорското доверие в компанията по отношение на способността й да генерира по-големи приходи през 2021 г.

Възходът на

Възходът на фармацевтичните компании. Графика: BBC

Редица фармацевтични компании започнаха да разпространяват своите препарати и много страни стартираха своите национални програми за ваксинация. В допълнение компании като Johnson & Johnson и Sanofi/GSK също ще се присъединят към разпределението на медикаментите тази година