Уроци от историята: Как се представя фондовата борса при демократични президенти?

Според проучване инвестициите имат по-голяма възвръщаемост, когато на президентския пост застане демократ

15:01 | 21 януари 2021
Обновен: 15:04 | 21 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Денят на встъпването в длъжност за новоизбрания президент Джо Байдън е истински празник за биковете на фондовия пазар и цивилизацията като цяло, пише Браян Сози за YahooFinance.

Според историческите данни акциите се справят много добре в началото на демократичното президентство. През първата година от президентството на Демократическата партия S&P 500 се покачва средно с 19,4%, показват данни от 1932 г. до наши дни, представени от главния пазарен стратег на BMO Capital Браян Белски.

Ръстовете обикновено се простират през цялото президентство на демократите, показват данните на Белски. Средно S&P 500 нараства с 10,4% годишно, когато президентския пост е в ръцете на демократ, в сравнение с 6,6% възвръщаемост под ръководството на републиканците. S&P 500 записва и по-малки спадове, когато демократите са в Овалния кабинет - средногодишният спад е 9,5% спрямо 13,9% спад при републикански лидер.

Акциите се

Акциите се справят добре, когато демократите са в Белия дом, посочва BMO Capital Markets. Графика: Yahoo!Finance

Белски казва, че е провел изследването, за да отхвърли дългогодишните спекулации че акциите се представят много по-зле по време на президентството на Демократическата партия на фона на страха от по-високи данъци и строги законодателни разпоредби.

„През последните няколко седмици, откакто Байдън бе избран за президент на САЩ, една от най-популярните теми по време на разговорите с нашите клиенти се оказа схващането, че демократите са склонни да възпрепятстват възвръщаемостта на фондовите пазари в резултат на техните по-малко благоприятни за бизнеса политики и тенденции към увеличаване на регулацията и данъците “, казва Белски.

 „Ние не споделяме същите опасения, тъй като нашата работа показва, че възвръщаемостта на инвестициите в САЩ и икономическият растеж на САЩ всъщност са значително по-високи при демократичните президентства в сравнение с републиканските президентства, независимо дали това е по случайност или причинно-следствена връзка“, добави той.

В навечерието на президентството на Байдън акциите вече се търгуват така, сякаш историята е готова да се повтори. Индексът Dow Jones нараства с 2% през последния месец (данните са към 20 януари). Nasdaq Composite се покачва с 3,5%, докато S&P 500 се увеличава с 2,5%. От деня на изборите на 3 ноември и трите основни индекса на Нюйоркската фондова борса се повишават с повече от 15%, като първенец е Nasdaq с ръст от 20%.