Кои са най-големите потребителски тенденции на 2021 г.?

Насърчени от пандемията, престоя на открито, цифровото удобство и манията за безопасност имат дълготрайно въздействие

07:43 | 21 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много от новите навици на потребителите, изградени по време на пандемията от Covid-19, ще продължат и след нея. Това прогнозира изследователската компания Euromonitor International в своя годишен доклад, цитиран от The Wallstreet Journal. 

Според него през 2021 г. потребителите ще бъдат взискателни, притеснени и креативни по отношение на справянето с промяната. Хората ще очакват повишена активност от страна на използваните от тях брандове, нови възможности за цифрови услуги в ежедневието си и повече помощ за постигане на психическо и физическо здраве.

„Въпреки че някои от тенденциите през тази година са пряко свързани с Covid-19, като засилени опасения за безопасността и търсене на повече открити пространства, тези промени ще продължат и след като пандемията отслабне. Тези промени се случиха толкова бързо и ще останат в дългосрочен план“, казва Алисън Ангус, ръководител в Euromonitor.

Euromonitor е глобална компания за пазарни проучвания базирана в Лондон, която публикува своите прогнози от 2010 г. Миналата година, само три месеца след публикуването на прогнозите си от януари 2020 г., тя преразгледа очакванията си, за да отрази драматичните промени в поведението на потребителите, предизвикани от пандемията, отбелязвайки нови тенденции като превръщането на дома в многофункционално убежище, използвано за работа, училище, свободно време и физически упражнения.

Ето някои от основните прогнози на Euromonitor за големите световни потребителски тенденции тази година:

Повече активизъм от брандовете

Потребителите обърнаха по-голямо внимание на действията на компаниите по време на ограниченията заради Covid-19 по отношение на техните по-сериозни социални и екологични каузи, казва Euromonitor. Хората все повече ще изискват от компаниите да защитават здравето и благосъстоянието им, да помагат на местните общности и да насърчават амбициозните цели за устойчивост. По време на пандемията „изведнъж въздухът се изчисти и всичко беше много по-хубаво. Накара потребителите да осъзнаят, че всъщност всички искаме този по-екологичен и чист климат“, допълва Ангус.

Спонтанност и удобство

На потребителите им липсват спонтанните дейности и т.нар. импулсните покупки от предпандемичия живот, като например посещение на социални събития и вечеря навън. В този смисъл те искат дигиталната търговия да предлага подобно преживяване, казва пазарният изследовател. Ангус също така отбеляза, че по-младите потребители предпочитат дигитални взаимодействия, докато 68% от потребителите на възраст над 60 години предпочитат да говорят с представители от бюрата за обслужване на клиенти. „Наистина искаме да си купим кафе за изпът, да се разхождаваме, да спрем някъде за обяд. Имаме нужда от тази гъвкавост и лекота и компаниите трябва да намерят алтернативни начини да направят тази спонтанност възможна под някаква форма“, коментира Ангус.

Време на открито

Дори след пандемията желанието на хората за посещаването на повече открити пространства за работа, събития и отдих ще остане силно, посочват от Euromonitor. „Бизнесът трябва да създаде свой собствен оазис на чист въздух. Адаптацията може да стане по-сложна и скъпа в зависимост от времето, но структурите на открито и системите за отопление и осветление ще се изплатят поради повишеното търсене на безопасни места и естетиката, която може да продължи да привлича потребителите“, се казва в доклада.

Физически и дигитален свят

Видеообажданията, "умните" уреди, смартфоните и технологиите като добавената реалност са помогнали на потребителите да останат практически свързани по време на пандемията, въпреки че са физически разделени. Отделеното време, пресичащо физическия и дигиталния свят, е това, което Euromonitor нарича „фиджитална реалност“ - хибрид, при който потребителите безпроблемно живеят, работят и пазаруват както физически, така и онлайн. Предлагането на нови начини на потребителите да комбинират цифрови и физически възможност, например физическо пазаруване и в същото време видеоконферентна връзка. Това ще бъде необходимо на бизнеса, за да може едновременно да стимулира продажбите си и да събира данни за своите клиенти.

Потребителите бързо възприеха „хибридната реалност“ по време на пандемията, но използването й ще продължи дълго след това, категорична е Ангус. „Нашите деца дори не се замислят за тези неща, те очакват дори обикновената плюшена играчка да има интерактивна технология в себе си. Това се превръща в новото нормално“, казва тя.

Нови графици

Затварянето вкъщи повече накара потребителите да бъдат по-креативни с времето си и по-съзнателно да организират ежедневните си графици, докато жонглират между работата, семейството и личния си живот. Това означава, че потребителите сега очакват и бизнеса да предложи по-голяма гъвкавост. Euromonitor прогнозира, че потребителите ще изискват 24-часова култура на обслужване. „Тъй като все повече потребители се опитват да изпълнят колкото може повече задачи през деня си, те се опитват да си спестят време чрез услуги и продукти, които им помагат да го направят“, допълва Ангус.

Здравословни навици

Безопасността е новото "уелнес" движение, според Euromonitor. Честото измиване на ръцете и носенето на маски се превърнаха в нормални навици, а безконтактните плащания станаха все по-чести, тъй като хората избягват да боравят с физическите пари. „Потребителите ще се страхуват по-нататък относно всякакви бъдещи проблеми със здравето. Мисля, че дълго ще се грижим по-сериозно за безопасността си“, казва Ангус.

По-голямо самосъзнание

Глобалната пандемия принуди потребителите да преконфигурират живота си и да проверят своята психическа устойчивост на фона на рисковете за здравето, икономическите затруднения и изолацията. Сега те преоценяват приоритетите си и се опитват да балансират между професионалния и личния живот, казва Euromonitor. Насочването към тези потребители включва предлагане на достъп до стоки и услуги, които насърчават самоусъвършенстването и баланса в начина на живот. Очаква се глобалните продажби на образователни, свързани с различни хобита като игри, музикални инструменти и спортно оборудване да се увеличат.

Дистанционна работа

Тенденцията да се работи от вкъщи вече беше във възход преди пандемията, но мерките за социално отдалечаване от миналата година я превърнаха в реалност за мнозина само в рамките на една нощ. Когато пандемията се отмине, много хора се очаква да продължат да работят от вкъщи в дългосрочен план. Тази промяна засяга много аспекти на ежедневието, от разходи за технологии през навици свързани с храненето до избора на дрехи. Това, че хората не пътуват до работното място и не прекарват време офиса ограничава разходите за пиене на кафе, обедни почивки и общуването с колеги след работа. Въпреки че хората са станали по-небрежни към работното си облекло и разкрасителните процедури, покупките на храни и напитки могат да се увеличват, тъй като хората се опитват да създават качествени ястия у дома, прогнозира Euromonitor.