Кой са най-големите победители и губещи в автомобилната индустрия през 2020 г.?

Индустрията преживя трудна година, но гледа с надежда към следващата

16:30 | 24 декември 2020
Обновен: 16:30 | 24 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако бяхте попитали автомобилните производители през април или май за перспективите за останалата част на 2020 г., отговорите им биха били мрачни.

Заводите по света бяха затворени, производството спря, работниците бяха пуснати в неплатен отпуск, продажбите спаднаха и милиарди долари бяха загубени. По-ранни оценки на IHS Markit през годината, прогнозираха, че продажбите в САЩ ще достигнат едва 12 милиона нови автомобила, припомня Bloomberg.

До декември много автомобилни производители се бяха възстановили. Сега IHS прогнозира, че през тази година в САЩ ще бъдат продадени 14,5 милиона бройки нови превозни средства, което е с около 3 милиона бройки по-малко спрямо 2019 г. Cox Automotive определя броя на 14,4 милиона, което е с 15,3% по-малко спрямо предходната година.

Някои производители на автомобили реагират по-добре на променящите се пазари от други. Пандемията им е позволила да спрат да произвеждат автомобили, които не са им носели печалби, да съкратят бюджетите за ефективност и да станат по-дисциплинирани по отношение на търсенето и предлагането. Някои дори биха могли да излязат от пандемията по-силни, казва Кевин Тайнън, старши автомобилен анализатор в Bloomberg Intelligence.

Но кои са най-големите победители и най-големите губещи през тази година, съобразено с проценти на продажби, пазарен дял, дълбочина и разнообразие от предложения на портфолио, позиция на марката в нейната холдингова компания, качество и ефективност на нейните продукти и допълнителен анализ от Bloomberg Intelligence, IHS Markit и Cox Automotive.

Победители:

Hyundai

Hyundai Motor Co. е спечелила по-голям пазарен дял през 2020 г. в САЩ, показва доклад на анализатора на Cox Automotive Ванеса Тон от 14 декември.

Hyundai успя да достигне до по-млади и по-богати клиенти с по-висок кредитен рейтинг, казва Тон. Близо 45% от купувачите на Hyundai имат доходи на домакинствата над 100 000 щатски долара, в сравнение с 33% през 2015 г .; и 30% са на възраст 18–44 години, в сравнение с 24% през 2015 г.

Telsa

Най-добре представящите се автомобилни акции тази година са тези на стартъпите за производство на електически автомобили като Nio, Li Auto и за известно време Nikola. Но всички те все още бледнеят пред 17-годишната Tesla, чиито акции поскъпват с цели 700% през 2020 г. На 21 декември компанията беше добавена към индекса S&P 500.

General Motors и Ford

General Motors е най-големият производител на автомобили в САЩ. Той отчете печалба от 4 млрд. долара за третото тримесечие и използва 2020 г., за да се настрои за смело бъдеще, като обяви плановете си да произведе 30 модела електрически превозни средства до 2025 г., започвайки с любителите на автомобили в Детройт: Cadillac и Hummer.

Междувременно Ford Motor Co. отчете 2,4 млрд. долара нетна печалба през третото тримесечие на тази година. Той вече показа признаци на потенциален подем в растежа на печалбите, благодарение на инициативата си за „глобален редизайн“ (която рационализира чуждестранните операции и премахва продукти с лошо представяне) и предстояща гама от дебюти на модели, която включва електрически пикап (предстои през 2022 г.), модерен SUV Bronco и електрически SUV Mustang Mach-E.

Porsche

Porsche AG представи невероятните 17 нови модела през тази година, включително Porsche 911 от следващото поколение и допълнителни версии на своя електрически седан Taycan.

Освен че Porsche 911 Turbo S бе обявен за най-добрия нов автомобил на годината, Porsche генерира приходи от 19,4 милиарда евро (23,7 милиарда долара) и 10,4% възвръщаемост на продажбите през първите девет месеца на 2020 г.

Най-големите губещи:

Nissan

През май Nissan отчете първата си загуба за фискалната година от десетилетие и най-голямата загуба през последните 20 години. До 12 ноември Nissan започна да изглажда своя спад, но все още очаква оперативна загуба от 3,2 милиарда долара за фискалната година до март, което вероятно ще бъде най-големият удар за всеки голям автомобилен производител.

Компанията също така се намира в ранните етапи на мащабен план за намаляване на разходите и реконструкция.

Maserati и Alfa Romeo

Докато компанията майка Fiat Chrysler Automobiles NV има популярни пикапи като Ram, които й помагат да се възползва от доходоносния пазар на камиони, Alfa Romeo и Maserati изостават в прехода към следващата ера на индустрията (автономно шофиране и електрическа мобилност на достъпно ниво).

Мария Конти, главен комуникационен директор в Maserati, отговори, че компанията преминава през тъмни дни в 2020 г., но е готова за 2021 г. „Нашето бъдеще е светло“, каза тя, говорейки за първия електрифициран модел, обновена гама от модели и разширена гама V8 Trofeo.

Представителите на Alfa Romeo също не са съгласни с мястото си в този списък, посочвайки нови свързани информационно-развлекателни системи със стандартни 8,8-инчови сензорни екрани във всички модели 2020 г. „През последното тримесечие продажбите ни се увеличиха със 17%“, заяви Боб Бродърдорф, директор на отдела за продажби на Alfa Romeo в Северна Америка, в изявление по имейл. Той добави, че от януари до октомври 2020 г. продажбите на Alfa Romeo са намалели с 6%, докато съответният премиум сегмент е намалял с 16%.

Jaguar Land Rover

В списъка влиза и  Jaguar Land Rover, въпреки че представителите на компанията остават оптимисти, отбелязвайки, че 2021 г. ще донесе „вълнуваща нова гама“, включително значителни обновления на Jaguar F-Pace и E-Pace, Range Rover Velar и Land Rover Discovery, с електрифицирани опции разширен до 12 от 13-те модела в продуктовата им гама.

„През тримесечието, приключило на 30 септември, компанията отбеляза увеличение на продажбите с над 50% спрямо предходното тримесечие и генерира печалба със силен паричен поток от 463 милиона британски паунда (620,8 милиона долара)“, заяви говорителят Джефри Яблански и добави, че Jaguar Land Rover очаква  възстановяването на продажбите, приходите и рентабилността да продължи и през втората половина на фискалната година, приключваща на 31 март 2021 г.