Какви са перспективите пред германската автомобилна индустрия?

Пандемията е катализатор за структурните промени в сектора

18:19 | 4 септември 2020
Обновен: 18:19 | 4 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германската автомобилна индустрия изпадна в криза още преди пандемията, но ограниченията около коронавируса се оказаха допълнителен катализатор за това. Най-малко 833 хил. работни места са изложени на риск. Не всички компании ще преживеят кризата. Други пък стават по-креативни, пише Кристоф Закман в анализ за Focus Online.

В краткосрочен план перспективите са лоши: повече от половината германски автомобилни доставчици допускат, че коронакризата в отрасъла ще продължи до 2022 г. 60% искат да съкратят работни места поради тази причина.

„Подготвяме се за по-дълга трудна фаза“, казва Хилдегард Мюлер, председател на Асоциацията на автомобилната индустрия в Германия (VDA), събрала данните в проучване.

Други се изказват по-драматично. „Налице е пазарна криза, каквато не е имало от 1930 г. насам“, заяви директорът на Continental Елмар Дегенхарт в интервю за германската информационна агенция (dpa). Той дори очаква редица фалити на доставчици през есента. Това мнение се подкрепя частично и от още експерти: „Няколко десетки, особено по-малки, автомобилни производители и доставчици биха могли да си навлекат проблеми“, каза анализаторът Юрген Пийпер от банка Metzler пред „Welt“. Възможно е да се стигне до фалити.

През 2021 г. печалбите трябва да са по-високи, отколкото преди кризата

Производителите BMW, Daimler и Volkswagen, както и 11-те доставчици, включени в Dax и SDax, се очаква да отбележат среден спад в приходите си от 11% тази година. Това трябва да се компенсира през следващата година със среден ръст от 14%, така че повечето компании да достигнат нивото си отпреди кризата най-късно до 2022 г.

Същото се отнася и за очакванията за печалбите. Големите корпорации очакват средно 34% по-голяма печалба през 2021 г. на годишна база.

Но пътят ще коства скъпо на някои компании. Производителите съкращават хиляди работни места. Това се случваше и преди появата на кризата. Volkswagen обяви съкращаването на 37 хил. работни места по света през 2019 г. Тази година BMW и Daimler последваха примера ѝ. Базираният в Мюнхен концерн иска да премахне 6 хил. работни места, а този в Щутгарт има намерениие да съкрати дори 30 хил. работни места по целия свят.

При доставчиците ситуацията изглежда по-добре. Само Continental наскоро обяви, че ще разшири програмата си за ограничаване на разходите. До 2023 г. по света трябва да бъдат съкратени 30 хил. работни места, от които 13 хил. в Германия. Това е с около 6 хил. повече от планираното преди кризата. Така Continental се надява да спести около 1 млрд. евро разходи годишно.

Компанията майка на Continental Schaeffler съкращава също работни места – броят на заетите в нейните редици ще намалее с 1900. Спрямо началото на годината работната сила вече се е свила с около 3 хил. служители.

Според Фолкер Щайнмайер от работодателската асоциация Südwestmetall, най-трудно ще бъде за по-малките компании доставчици. Това според него се дължи на факта, че те най-често предлагат специфични нишови продукти вместо широко портфолио. И ако този продукт е предназначен за двигатели с вътрешно горене, компанията има проблем.

Още преди появата на коронавируса автомобилната индустрия претърпява структурна промяна, преминавайки от коли на бензин и дизел към хибридни автомобили и електромобили.

„Коронакризата действа като катализатор за сектора“, обяснява Щайнмайер.

В условията на криза големите автопроизводители и по-големите доставчици имат възможността да реорганизират бизнеса си. BMW, Daimler и Volkswagen, например, не само намаляват работните места, но и инвестират милиарди евро в развитието на нови механизми и фабрики. Audi наскоро стартира проект за милиарди долари с „Artemis“, с помощта на който след няколко години ще произвежда електрически автомобили на ниво Tesla, както и софтуерни платформи за цялата група.

Доставчиците, които са най-малко изложени на риск, са тези, които вече имат няколко опорни стълба или са инвестирали в бъдещи технологии.

Hella, например, може да съкрати 450 работни места, но е един от двата доставчика, които дори очакват увеличение на приходите си тази година. Едва в четвъртък Hella получи основна поръчка от китайските производители на електрически автомобили за умни осветителни системи, които сканират околната среда със сензори и регулират фаровете според нея.

Вторият доставчик с отлични перспективи е Manz от Ройтлинген. Компанията в сферата на машиностроене се възползва преди всичко от факта, че освен части за автомобилната индустрия има и силен коз в производството на слънчеви модули, дисплеи и сензорни екрани. В допълнение към това Manz инвестира сериозно в производството на нови високотехнологични батерии. В разгара на кризата групата откри тестов проект за милиони в Тюбинген.