Биткойн - "злато за глупаци" или добра инвестиция?

От спекулативен актив до стратегия за хеджиране - анализаторите не са единодушни, но криптоактивите отново са на мода

07:46 | 3 декември 2020
Обновен: 11:26 | 4 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Вероятно знаете, че биткойнът поскъпва. Също така вероятно знаете, че това е криптовалута, че тя изведнъж се превръща в любима тема на всички, когато нейната стойност скочи или потъне, и че съществува достатъчно дълго, че вероятно би трябвало да знаете повече за нея, отколкото реално знаете.

Bloomberg се свърза с финансови съветници с цел да намери най-добрия отговор на въпросите, които вероятно много хора си задават сега: Трябва ли да купя биткойн - и как?

Финансовия съветник в Elemental Wealth Advisors Дан Херън, който искаше да научи повече за криптовалутата заради своите клиенти милениъли наскоро присъства на двудневна конференция за биткойни. Но по думите му това го е оставило с повече въпроси отколкото отговори.

Тогава той откри Coinbase. Борсата за обмяна на криптовалути - най-голямата в САЩ и най-често използваната във Великобритания - все повече представлява основния начин за индивидуални инвеститори да купуват биткойни в много страни. Борсата е регистрирана в Мрежата за противодействие на финансовите престъпления на САЩ и има лиценз за електронни пари от Службата за контрол на финансовото поведение в Обединеното кралство. Други големи криптоборси са Kraken, Bittrex и Binance.

Борсите обикновено налагат такси от няколко процента за депозиране на средства и търговия. На потребителите също може да им се наложи да плащат такси по обменния курс, ако борсата работи само в чуждестранна валута.

За Херън създаването на акаунт прилича много на регистрация в дигиталната платформа за търговия с акции Robinhood.

По време на Деня на благодарността той въведе своите банкови данни, потвърди самоличността си и след това купи биткойн на стойност 100 долара, като прехвърли пари в новата си сметка. Таксата за търговия беше около 3 долара.

Биткойнът може да е най-известната цифрова валута в света, но далеч не е единствения токен. През последните години се появиха множество нови криптовалути, включително етър, рипъл и тетър. Дори Facebook стартира проект за криптовалута през 2019 г., наречен Либра, но почти веднага предизвика реакциите на регулаторите. Консорциумът зад проекта сега промени името си на Diem.

Биткойн като по-дългосрочна инвестиция

Милиардерът инвеститор Майк Новограц заяви, че вижда огромен брой нови купувачи на фона на „малкото предлагане“ за биткойн. Основателят на Galaxy Digital не се притеснява да прогнозира миналия месец, че криптовалутата може да достигне 65 хил. долара (сега е около 19 хил. долара).

Той дори отговари в Twitter на въпрос на Мейси Уилямс, която играе Аря Старк в „Игра на тронове“. Тя попита своите 2,7 милиона последователи дали да инвестира в цифровата валута. Други известни личности, които преди това са подкрепяли криптовалути са Snoop Dogg, Аштън Къчър и Майк Тайсън.

Херън не би препоръчал на никого да бърза да влага спестяванията си в криптовалутата. Но я вижда като част от цялостния микс, който може да „ви даде поне малка възвръщаемост“ в днешната среда на ниски лихви. „Може да помислите, ако имате възможност да вложите там 5% от портфолиото си и просто да го оставите да се покачи и да видите какво ще стане“, каза той.

Тереза ​​Морисън, основател и партньор във финансовата консултантска компания Beckett Collective, също смята, че криптовалутата е инвестиция в бъдещето. Тя е на мнение, че токените могат да работят добре като хедж срещу инфлацията, ако клиентите държат малки суми, като например около 1% от стойността на своя портфейл.

Други се тревожат за волатилността

От друга страна, на биткойн му „липсва част от основната цялост на реалния пазар“, каза тази седмица Гари Кон, бивш икономист на Goldman Sachs Group.

Блокчейнът записва всяка трансакция в публична книга. Той обаче не разкрива имената на хората или организациите, които купуват и продават цифровия актив, а само поредица от произволни знаци.

Дана Менард, основателят и главен изпълнителен директор на Twin Cities Wealth Strategies, е бичи настроена по отношение на представянето на дигиталната валутата, но притесненията й са свързани с регулациите.

Нещо повече, Менард призовава за повишено внимание, когато се консултирате с експерти за биткойн онлайн. „Това е нерегламентирано, така че всеки може да даде съвет“, каза той и добави, че не всеки ще има предвид най-добрия интерес на отделния инвеститор.

„За мен това изглежда като злато за глупаци“, каза Майк Калиджури, основател и изпълнителен директор на Caligiuri Financial в Ню Олбани, Охайо. Според него този сравнително нов клас активи е с относително недоказани резултати. 

Поради това Калиджури оспорва общото мнение на защитниците на биткойн: че той служи като полезен хедж в портфейлите, тъй като не е свързан с представянето на фондовите, облигационните или стоковите пазари.

За Калиджури  биткойнът все още не достатъчно сигурен и затова той не го препоръчва на нито един от клиентите си.