Най-големият дебат на Wall Street в момента: Покупка на биткойн вместо злато

Биткойнът има всички шансове да мине цена от 20 хил. долара, докато жълтият метал се обезценява

10:36 | 1 декември 2020
Обновен: 10:47 | 1 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн постигна рекорд точно когато милиарди долари от институционални инвеститори напуснаха златото, пише Bloomberg.

Дали това е просто съвпадение или началото на промяната, която би имала дълбоко въздействие, е невъзможно да се знае със сигурност. Но дебатът сега се нагорещява в посока на това дали най-голямата цифрова валута в света може един ден да бъде конкурент на златото като хедж срещу инфлацията и актив за диверсификация на портфейла.

Сривът на биткойна миналата седмица, който беше най-големият от март, на фона на 150% ръст през тази година подчертава волатилността на този вид клас активи – факт, който държеше големите инвеститори на разстояние. И все пак, ако започнат да преместват само малка част от своите активи от злато в биткойн индустрията, която е на стойност 350 милиарда долара, то това ще промени стратегиите за диверсификация на Wall Street.

“Златото наистина беше сигурен актив в миналото за поколението на бейби бумарите“, коментира Жан-Марк Бонефус, бивш мениджър на хедж фондове за суровини, превърнал се в криптоинвеститор.

Биткойн достигна

Биткойн достигна нов рекорд, докато инвесторите измъкват кеш от фондовете в злато. Графика: Bloomberg

Цифровите валути се свързваха до сега с предимно играчи на дребно и спекуланти, докато традиционните инвеститори досега оставаха встрани, но изглежда, че това се променя.

Според анализатори от JPMorgan Chase & Co. от фондовете, обезпечени със злато, са излезли 93 тона от ценния метал на стойност около 5 млрд. долара от 6 ноември насам. В същото време фондът Grayscale Bitcoin Trust - предпочитан инструмент за институционални инвеститори, се е удвоил в доларово изражение от началото на август.

Понастоящем пазарната капитализация на биткойн е само 3,1% от размера на златото, според Джеймс Бътърфил, инвестиционен стратег в CoinShares. Ако това се увеличи до 5%, това би означавало цена от 31 300 долара в сравнение с около 19 000 долара в момента, изчислява той.

„Биткойн се утвърждава като надежден пазител на стойност“, каза Бътърфил. По думите му биткойнът е особено привлекателен по време на безпрецедентна разхлабена парична политика. Поради тези причини инвеститорите естествено го сравняват със златото.

И все пак има основателни причини за лошото представяне на златото напоследък, като напредъка към коронавирусна ваксина, която намали търсенето на активи убежища.

Освен всичко биткойнът вече си спечели за почитател най-големия мениджър на активи в света – доказателство за нарастващата му привлекателност на Wall Street.

“Цифровите валути са тук, за да останат, подкрепени от търсенето от страна на милениалите и тяхната сила като средство за размяна“, заяви главният инвестиционен директор на BlackRock Рик Рийдър.

Една от основните разлики между двата актива е, че всички транзакции с биткойн се виждат в блокчейн, докато голяма част от търговията със злато се извършва на извънборсовия пазар в Лондон, където са налични по-малко данни.

„Прозрачността на биткойните помага да се предизвика голям интерес“, каза Лайл Прат, независим инвеститор в биткойн, който добавя, че според него златото е нещо като „черна кутия“.

Ясно е, че Wall Street приема сериозно биткойните по начин, по който не го направи през 2017 г.

„Промених мнението си!“ пише в доклад от понеделник стратегът на Sanford C. Bernstein Иниго Фрейзър-Дженкинс.  Според него биткойнът няма да замести златото, но има място и за двете, особено ако бъдещето включва по-висока инфлация и екстремни нива на дълга.

Възстановяването на биткойна от спада миналата седмица предизвика спекулации, че криптовалутата може да мине границата от 20 хил. долара за първи път в историята. Цифровата валута в понеделник се търгуваше близо до рекорда си от 19857.02 долара, след като поскъпна с 15% след един от най-големите му сривове за тази година на 26 ноември.

Критиците казват, че ралито от 170% тази година е балон, въпреки твърденията, че цифровите активи все повече се използват за диверсификация на портфейлите и пренасочване на средства от златото.

Индексът Bloomberg Galaxy Crypto е повишил стойността си повече от три пъти през тази година.

Междувременно в понеделник златото падна до 5-месечно дъно, тъй като оптимизмът за бързо икономическо възстановяване заради напредъка на ваксината намалява привлекателността на безопасните убежища.