Дали новите крипто формати са утрешните пари?

Интересът към дигиталните валути се засилва въпреки рисковете, които ги съпътстват

22:40 | 21 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преди пет години биткойн и неговите конкурентни криптовалути изглеждаха толкова маловажни, че централните банки дори не обсъждаха съществуването им. Сега централните банки в малки страни като Бахамите и големи като Китай пускат свои цифрови валути, а Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ наблюдават внимателно този процес. И в наши дни биткойнът изглежда почти традиционен в сравнение с куп други нови разработки, които може да сочат към нов път напред за парите  или към повече възходи и падения, измами и внезапни забогатявания, които белязаха голяма част от крипто ерата досега, пише Bloomberg.

Ето и някои от идеите, които биха могли да трансформират света на финансите.

Цифрови валути на централната банка (CBDC)

Централните банки вече се занимават с електронни версии на парите, но цифровата валута може да разшири някои услуги, които централните банки предоставят на финансовите институции за широката общественост. Широко използваната цифрова валута може да означава, че плащанията се извършват по-бързо и да направи банковите услуги достъпни за приблизително 1,7 милиарда души по света, които нямат достъп до такива. Китайската народна банка проведе изпитания с електронни портфейли в няколко града. Сделките с валути на централната банка не биха били анонимни - това би улеснило правителствата да предприемат мерки срещу прането на пари и укриването на данъци и, както отбелязват защитниците на поверителността, да им даде мощен нов инструмент за наблюдение. КНБ и други централни банки ускориха усилията си, след като Facebook и техните сътрудници разкриха планове през миналата година за цифрова валута, наречена Либра. За централните банкери валутата не е просто икономически проблем, а става въпрос за суверенитет.

DeFi

Ами ако компютърният код може да заеме мястото на банкерите? Това е целта на движението за децентрализирано финансиране или DeFi, което е в следствия с десетилетие на експериментиране с криптовалути. Привържениците му казват, че светът на DeFi може да бъде такъв, в който парите да текат по-ефективно и евтино, и би създал нови начини за спестителите да печелят пари от своите вложения. Критиците казват, че е по-вероятно DeFi да препокрие дивите спекулации и възможностите за загуба на пари. DeFi се върти около приложения, известни като dapps, които изпълняват финансови функции на цифрови книги, наречени блокчейн. Dapps позволяват на хората да заемат или заемат средства от други, да използват дълги или къси позиции за редица активи, да търгуват с монети или да печелят лихва по подобна на спестовна сметка. Транзакциите се управляват от правила, вградени в софтуера, наречен интелигентни договори. Както всичко останало в сферата на цифровите валути или софтуера като цяло, акаунтите в DeFi могат да бъдат уязвими за хакери.

„Отглеждане на доходност”

Когато депозирате пари в банка, ефективно давате заем, който печели лихва. Отглеждането на доходност обикновено включва отпускане на криптовалута в замяна срещу лихва, а понякога и срещу такси. Най-основният подход е да се дават на заем дигитални монети, като Dai или тетър, чрез dapp като Compound, който след това отпуска монетите на кредитополучатели, които често ги използват за спекулации. Лихвените проценти варират в зависимост от търсенето, но за ежедневно участие в услугата Compound получавате нови монети Comp, плюс лихви и други такси. Ако токенът Comp се оцени, както той почти удвои стойността си през юни, възвръщаемостта също нараства, макар че срива скоро след това показа риска, който съпътства очакваната награда.

Dex

Децентрализираната борса или dex е набор от софтуерни протоколи, които купувачите и продавачите могат да използват, за да се намират помежду си и да извършват трансакции чрез интелигентни договори, които са самоизпълняващи се споразумения. Екипи от разработчици създават такива борси, които след това се саморегулират. Използването им се увеличи тази година, до голяма степен в резултат на засиленото издаването на монети DeFi и други схеми, обещаващи огромна възвръщаемост. За разлика от много централизирани борси, повечето dex приветстваха нови монети DeFi с отворени обятия. Тъй като тези монети (включително Comp, Dai и SNX) събраха последователи, това се случи и с децентрализираните борси. Но заедно с рисковете от хакване, с които се сблъскват всички борси, dex също така не  проверяват самоличността на потребителите си.

Токени за управление

В децентрализирано предприятие кой ще решава всички неща, които трябва да се решават? Множество нови криптопроекти разчитат на така наречените управленски токени за вземане на решения. Те често се издават на редовни потребители на токени или на такива с инвестиции във Либра или други проекти. Притежателите им могат да гласуват за стратегията на проекта и всички други възникнали проблеми по подобен начин като при пакет от акции. Идеята е да се управляват проектите чрез мрежа от заинтересовани страни. Голям въпрос е дали Американската комисия по ценни книжа и борси ще счете управляващите токени за толкова значими като пакетите от акции, че ще изисква стартиращи компании да преминат през официално публично предлагане - препятствие, което завърши предишната мания за набиране на пари чрез ICO, или първични публични предлагания на монети.