Байдън изстреля първи предупредителен куршум към Wall Street

Екипът, подготвящ новоизбрания президент, включва няколко души, които споделят твърдата позиция на Елизабет Уорън относно финансовата индустрия

07:45 | 20 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пръстовите отпечатъци на Елизабет Уорън могат да бъдат открити на всеки документ, съдържащ имената на преходния екип на Байдън и Wall Street е ужасен, пише в свой анализ CNN.

Преходният екип, които подготвя новоизбрания президент Джо Байдън, включва няколко души, които споделят твърдата и непреклонима позиция на Уорън относно финансовата индустрия в САЩ и кой трябва да работи в нея.

Влиянието на Уорън, която е ожесточен противник на големите банки и финансовите разхищения на Wall Street, е ранен сигнал, че американският финансов център ще бъде поставен под много по-тясно наблюдение и контрол, особено в сравнение с четиригодишните усилия на президента Доналд Тръмп да разхлаби регулациите и да счупи оковите на големи банки.

„Главните изпълнителни директори на големите банки, които четат в момента този списък, стават все по загрижени", коментира Исак Болтански, директор на политическите изследвания в Compass Point Research & Trading. „Прогресивните демократи отвсякъде спечелиха деня в това отношение".

Байдън е избрал около 500 души, които ще работят редом с правителствените агенции, от ЦРУ до Пощенската служба на САЩ, като по неговите думи те ще спомогнат за оформянето на бъдещето на правителствената политика и правилните назначения.

„Създаде си много врагове“

Може би начело в притесненителния списък за Уолстрийт е Гари Генслер, който ще ръководи екипа, работещ с финансови регулаторни агенции, включително Федералния резерв, SEC и FDIC. Генслер ръководи Комисията за търговия със стокови фючърси  (CFTC) от май 2009 г. до януари 2014 г.

Един от регулаторите от епохата на Обама, Генслер беше най-агресивния от тях в прилагането на закона на Dodd-Frank (2010), на който Уолстрийт се противопостави.

"Гари Генслер несъмнено връща някои лоши спомени", коментира Исак Болтански.

Въпреки че Генслер е бивш банкер от Goldman Sachs, сега той е смятан за твърд съюзник на Елизабет Уорън.

„Той си създаде много врагове в политиката и в индустрията“, коментира Ед Милс, политически анализатор към Raymond James. "Фактът, че той ще ръководи този екип, е сигнал към крилото на Елизабет Уорън от Демократическата партия, че вече имат право на глас при избирането на високопоставни длъжностни лица".

Байдън си избра и гласовит критик на големите банки и частния капитал

Финансовият регулаторен екип включва и Денис Келехер, главен изпълнителен директор на Better Markets, организация с нестопанска цел, основана след финансовата криза през 2008 г., фокусирана върху принудителното търсене на отговорност от Wall Street.

Келехер, който отказа коментар, не е точно от крилото на Робърт Рубин в Демократическата партия (бел.ред. Рубин, бивш председател  на Борда на директорите на Goldman Sachs, беше министър на финансите при президента Бил Клинтън).

Миналия месец Келехер осъди Goldman Sachs като "рецидивист", който "преследва и изтръгва парите на безброй американци от Мейнстрий и от много други места по страната".

В интервю за CNN Business през юни Келехер разкритикува остро това, което смята за „хищнически бизнес модел на частния капитал“ по отношение уволняването на служители и осребряване на пенсионните задължения след изкупуването им с ливъридж.

„След като частна инвестиционна компания извлече максималната възвръщаемост от инвестицията си в дадена пенсионна компания, тя се опитва да я обърне на публичните пазари, за да може да осребри каквото е останало от трупа ѝ“, заяви Келехер.

Междувременно Байдън е сформирал отделен екип, който ще контролира прехода в управлението на Бюрото за финансова защита на потребителите (CFPB), агенцията, която е създадена от самата Уорън.

Този екип ще се ръководи от Леандра Инглиш, бивш заместник-директор на CFPB. През 2017 г. Инглиш безуспешно се опита да блокира кандидатурата на Мик Мулвани, издигната от Тръмп, за временно изпълняващ длъжността директор на агенцията. Мулвани преди време настояваше за заличаване на CFPB. Докато даваше показания като временно изпълняващ длъжността директор, Мулвани защити своя мандат, заявявайки, че "не изгорил Бюрото чак до основи“.

"Леандра Инглиш има богат опит в управлението на CFPB, но и по отношение на вътрешните процеси в Бюрото", коментира Болтански от Compass Point.

Не предстои основен ремонт

Разбира се, важно е да се отбележи, че Байдън е посочил само преходен екип, а не пълен кабинет от министри. Няма гаранция, че изборът му за ръководители на агенции и служби в крайна сметка ще угоди на Уорън и прогресивното крило на партията.

И дори ако Байдън искаше да избере регулатори, които биха били много твърди спрямо Уолстрийт, републиканците в Сената на САЩ могат спокойно с обикновен мнозинство да блокират тези назначения. (Бел. ред. освен ако демократите не спечелят вота в Джорджия.)

Директорът на политическите изследвания в Compass Point Research & Trading коментира, че „сме в съвсем различен момент от еволюцията на финансовото регулиране“, в сравнение с 2009 г., когато администрацията на Обама пое властта. Тогава, по време на Голямата рецесия, беше ясно, че основният ремонт на Уолстрийт не е не само неизбежен, но и необходим. И  бяха нужни години, за да се приложи Dodd-Frank 

Днес Уолстрийт не се разглежда като основен приоритет, тъй като администрацията на Байдън вероятно ще се съсредоточи върху пандемията, неравенството и кризата с промяната на климата. И фактът, че банките са устояли на сътресенията на здравната криза (поне засега), предполага, че  Dodd-Frank си е свършил работата.

Приключи ли "твърде голям, за да лежи в затвора"?

Но това не означава, че регулаторите, назначени от Байдън, няма да санкционират практиките, които те смятат за несправедливи. Анализаторите предупреждават, че администрацията на Байдън може да предприеме мерки срещу таксите за овърдрафт - бързоскоростният влак с лесни пари на банковата индустрия, превозващ 11 милиарда долара, който според критиците наказва най-уязвимите общества.

Регулаторите на Байдън биха могли да заемат много по-твърда позиция и по отношение на неправомерното поведение на финансовите инстуции като например скандалът с пране на пари Wells Fargo

„Ако сте банка, която е била обект на скандал, тогава трябва да се притеснявате“, коментира Милс, анализаторът на Raymond James.

Не случайно Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Citigroup постигнаха големи извънсъдебни споразумения тази есен с администрацията на Тръмп преди изборите. Дори бившият изпълнителен директор на Wells Fargo Джон Стъмпф се съгласи да изплати 2,5 милиона долара заради ролята си в скандала с фалшивите банкови сметки

И все пак Байдън ще бъде под натиск от прогресивнитея по отношение на санкциите. Критиците твърдят, че администрацията на Обама се е поддала на "твърде голям, за да лежи в затвора", като не е успяла да накаже големите банки и техните топ мениджъри.

И все пак, подобно на други демократи, Байдън ще трябва да балансира този порив за изкореняване на неправомерните действия на Уолстрийт с необходимостта капиталът да продължи да тече.

"Те се нуждаят от икономиката да работи, за да бъдат преизбрани", коментира Милс. "И не можете да накарате икономиката да работи, ако банковият сектор не функционира", добавя експертът.