SEC продължава със спешния си план за делистване на китайски компании

До края на тази година американската комисия по ценни книжа и борси ще предложи регламент, чрез който ще бъдат изгонени китайските компании от американските пазари

17:01 | 18 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Джей Клейтън, председател на SEC. Снимка: Bloomberg
Джей Клейтън, председател на SEC. Снимка: Bloomberg

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) ще продължи с прокарването на план, който заплашва да изгони китайските компании от американските фондови борси, създавайки поредния сблъсък между Вашингтон и Пекин, месеци преди изтичането на мандата на Доналд Тръмп, предава Bloomberg

До края на тази година SEC възнамерява да предложи регламент, който ще доведе до делистване на компаниите поради неспазване на американските одиторски правила, гласи информация на запознати длъжностни лица.

От август месец служителите на комисията се опитват да придвижат бързо регламента. Тогава Работната група на президента по финансовите пазари - регулаторен съвет, чиито членове са председателят на SEC Джей Клейтън и министърът на финансите Стивън Мнучин, призова регулатора да започне процеса по въвеждане на ограниченията, които биха могли да влязат в сила най-скоро през 2022 г.

Този ход е необичаен, тъй като повечето федерални институции в САЩ спират да създават или изменят основни нови политики след президентски избори, особено когато нова партия поема властта. Малко вероятно е правилото да бъде финализирано преди изтичането на мандата на президента Доналд Тръмп на 20 януари. Клейтън, който планира да се оттегли до края на годината, също няма да бъде сред властимащите, преди да бъде финализиран какъвто и да е регламент. Задачата по ратифицирането на наредбата ще бъде оставена на новия шеф на SEC, който ще избран от Джо Байдън.

Индексът Nasdaq Golden Dragon China се срина с 0,9% във вторник в сравнение с 0,5-процентния спад на бенчмарка S&P 500. NASDAQ Golden Dragon China Index, който проследява представянето на китайски компании, листнати в САЩ, затвори на рекордно високо равнище в края на миналата седмица. Основният китайски борсов индекс днес отчете минимални корекции

В ядрото на казуса е проблемът, който притеснява регулаторните институции на САЩ повече от десетилетие - отказът на Китай да позволи на инспектори от Съвета за надзор на счетоводството на публична компания (PCAOB) да разгледат информацията от одитите на Alibaba, Baidu и други огромни китайски фирми, които се търгуват на американски пазари. Този проблем придоби допълнително внимание поради нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и след тазгодишния публичен счетоводен скандал в Luckin Coffee.

(Бел. ред. през май Luckin Coffee публикува резултатите от вътрешно разследване, което установи, че стотици милиони долари от продажбите й за миналата година са били "изфабрикувани". Собственото разследване на компанията установило, че продажбите от второто до четвъртото тримесечие на 2019 г. възлизат на около 2,2 милиарда юана (310 милиона долара). Това се равнява на около 40% от прогнозните й годишни продажби. Китайската верига за кафе уволни своя главен изпълнителен директор и главния оперативен директор, а шестима служители, за които се твърди, че са участвали в схемата или са знаели за нея, бяха временно отстранени или пуснати в отпуск.)

Ако наредбата бъде предложена за гласуване, Клейтън би принудил комисарите от Републиканската и Демократичната партия в SEC, на които им остават години до края на мандатите, да заявяват дали подкрепят по-строгите правила за китайските компании. Издаването на наредбата също изисква от SEC да потърси публичен коментар и се очаква адвокатите на инвеститорите да затрупат агенцията с писма, подкрепящи плана на Клейтън.

Още повече, за разлика от много политики в тази ера на засилена партийност, репресиите срещу Китай апелират както към републиканците, така и към демократите в Капитолия. През май американският сенат одобри законопроект без опозиция, който позволява на SEC да започне процеса по делистване на китайски компании, чиито одити не са разгледани от американските регулатори. Всички тези фактори могат да окажат натиск върху демократичния наследник на Клейтън.

SEC отказа да коментира събитията.

Фан Сингай, заместник-председател на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа, изказа доза на подкрепа относно разрешаването на проблема на панелна дискусия по-рано тази седмица, като заяви, че е важно да се гарантира, че китайските компании имат достъп до международните капиталови пазари.

„Мисля, че по време на администрацията на Байдън би трябвало да можем да разрешим този проблем, защото това не е неразрешимо“, коментира Фанг на Форума за нова икономика (NEF), oрганизиран от Bloomberg LP. „Всичко, което е необходимо, е добра воля и готовност от двете страни.“

На брифинг в сряда говорителят на външното министерство Джао Лидзиен заяви, че Китай вярва, че е „важно да се подобрят“ качествата на фондовите пазари и тези на регулаторите, като трансграничните регулаторни механизми са „от съществено значение“.

Той добави, че в миналото Китай се е свързал с SEC и други власти и никога не е възспирал извършването на одит, тъй като е ангажиран с изграждането на стабилна среда.

Китайските борсови листвания привлякоха вниманието на Тръмп, докато той засилваше атаките си срещу Китай заради пандемията от коронавирус и други поводи за обвинения. Миналата седмица той подписа заповед, забраняваща американските инвестиции в китайски фирми, притежавани или контролирани от китайската армия.

Работата на SEC по сегашното предложение беше първо докладвана от Wall Street Journal.

Борбата за одиторските инспекции датира от закона Sarbanes-Oxley (2002), който промени изцяло провомощията на регулаторите във връзка с одитите на публичните компании след колапсите на Enron и WorldCom. Законът създаде Съвета за надзор на счетоводството на публична компания (PCAOB) и изисква от него да извършва редовни инспекции на фирмите, които правят одит на публичните компании. Въпреки че това се отнася за бизнеса от цял ​​свят, който докосне американските пазари и над 50 чуждестранни юрисдикции, Китай отказва да се съобрази, позовавайки се на строгите си правила за поверителност.

Американски и китайски длъжностни лица многократно не успяват да постигнат компромис в това отношение. Междувременно китайските компании продължават да се листват на американските фондови борси, докато ингорират американското законодателство. Китайските IPO-та тази година възлизат на около 12 милиарда щатски долара - най-високата обща стойност на първични публични предлаганния от 2014 г. насам, когато Alibaba дебютира на фондовата борса

Докладът на Работната група на президента, който стимулира действията на SEC, препоръчва борсите като Нюйоркската фондова борса и Nasdaq да установят засилени стандарти, за да предотвратят листването на компании, които не се придържат към правилата на САЩ. Докладът призовава SEC да предприеме нови правила, но посочва, че те трябва да влязат в сила до януари 2022 г., за да се предотвратят потенциални смущения на пазара.

Експозициите на американските инвеститори към китайски акции нараства, коментират от SEC. Повече от 150 китайските компании, на обща стойност 1,2 трилиона долара, са се търгували на американски борси към 2019 г.

Завръщане у дома

По-нататъшното ограничаване от САЩ може да даде тласък на китайските фондови борси и тази в Хонконг. Финансовият център вече е видял поредица от завръщания у дома на гиганти като Netease и JD.com., които търсят вторични листвания в града на фона на повишено напрежение.

Компаниите, които искат да използват САЩ като средство за набиране на инвеститори или допълнителна видимост, вероятно ще трябва да се съобразяват, но тези, които не считат САЩ за целеви пазар, могат да преместят в Хонконг, коментира Бенджамин Куинлан, главен изпълнителен директор на Quinlan & Associates, консултантска фирма в Хонконг.

„Мисля, че по-специално борсата в Хонконг, както и някои регионални и вътрешни борси в Китай, ще бъдат ключови бенефициенти“, добави още Куинлан

Анализаторите също така смятат, че в Азия има достатъчно свободни парични потици, които да подкрепят листванията както в региона, така и от чужбина.

„Някои от тези китайски компании са силно конкурентни, развиват се бързо и се възползват от вълнуващите теми на бъдещето“, заяви Четан Сет, азиатско-тихоокеански капиталов стратег в Nomura Holdings. „Очаквам, че винаги ще има интерес от глобални инвеститори за някои от тези имена. Потенциалното делистване от борсите в САЩ не би трябвало да повлияе съществено на основите на компаниите."