UBS призовава АЦБ за повече стимули заради засилващия се удар на Covid-19 върху работната сила

Около една пета от младежите са изгубили работата си, което изправя Великобритания пред най- високата младежка безработица за последните четири десетилетия

17:49 | 28 октомври 2020
Обновен: 17:49 | 28 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

UBS Group стана последната институция, която предвижда необходимост от повече стимули от Английската централна банка (АЦБ), на фона на нарастващите признаци за слабост на пазара на труда във Великобритания, съобщава Bloomberg.

Според стратезите на швейцарската банка, както и тези на Royal Bank of Canada и Nomura International, политиците ще повишат целта си за закупуване на активи със 100 милиарда лири (130 милиарда долара). Решението на Английската централна банка насрочено за 5 ноември ще дойде непосредствено след края на програмата за подпомагане на служители, временно останали без работа, във Великобритания, действаща към този момент.

Предизвикателството, пред което са изправени властите е да се борят с възраждането на коронавируса с локализирани ограничения и в същото време да предотвратяват нов скок на безработицата.

"Притеснителното е, че по-малко от половината от тези, които са загубили работата си по време на пандемията, са успели да си намерят нова оттогава", каза Катлийн Хенехан, изследовател в Resolution.

Около една пета от младите хора, пуснати в отпуск, сега са загубили работата си, показва проучване на YouGov. Подобен е процентът на чернокожите, азиатските и малцинствените етнически работници, които също са съкратени. Само една трета от младежите, загубили настоящата си работа, са успели да си намерят нова.

От фискална гледна точка, финансовият министър Риши Сунак въвежда нови мерки за подкрепа, които са по-малко щедри от предлаганите през пролетта, докато безработицата вече нараства.

Кирсти Донъли, ръководител на City and Guilds, призова правителството за 60 милиона паунда за финансиране на програми за подпомагане на служителите да се ориентират към нова заетост.

Пред радио Bloomberg Daybreak Europe тя коментира, че идеята е да се помогне на хората да разберат какви умения имат и как могат да ги прехвърлят от една индустрия в друга.

От всички заети служители около половината са се върнали на работното си място на пълен работен ден, една трета от тях остават на половин работен ден, а десетки са безработни. Констатациите показват, че безработицата е достигнала 7% през септември, а сред 18-24 годишните до 20%, което означава, че Великобритания е изправена пред най-високата младежка безработица от четири десетилетия насам.

Самонаетите работници също са засегнати тежко, като повече от половината печелят по-малко, отколкото преди кризата, а правителствената подкрепа към тях е слабо насочена, съобщава Resolution

За сметка на това отделен доклад показва, че работодателите стават по-уверени в наемането на нови служители през третото тримесечие. Проучване на Конфедерацията за набиране на работна ръка и заетост показва, че работодателите са по-оптимистични в сравнение с предишния период, но въпреки това са значително по-предпазливи, отколкото в началото на годината, преди вируса да удари.

Oптимизъм на

Оптимизма в заетостта показва, че перспективите за наемане на нови служители се подобряват, въпреки песимистичните анализи на Британската икономика.

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли и колегите му казват, че са готови да направят повече, за да помогнат на икономиката, ако е необходимо. В допълнение към повече покупки на облигации, банката проучва дали отрицателните лихвени проценти могат да помогнат за стимулиране на търсенето. HSBC Holdings вчера заяви, че рискът от подобен ход през следващата година е подценен от пазара.