Близо 500 хиляди са планираните съкращения във Великобритания от началото на коронакризата

Само през август застрашените от съкращения служители във Великобритания са 58 хиляди

17:46 | 6 октомври 2020
Обновен: 17:50 | 6 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Само през август застрашените от съкращения служители във Великобритания са 58 хиляди, като общата цифра от началото на пандемията достига 498 хиляди, съобщава BBC. Работодателите, които са съкратили повече от 20 души, са се увеличили с четири пъти спрямо същия период миналата година. 

Въпреки това данните отчитат спад спрямо нивата през юни и юли, когато бяха планирани общо 150 хиляди съкращения. 

Макар обаче данните спрямо миналата година да поставят страната пред сериозни изпитания, показателите от лятото регистрират леки подобрения спрямо началото на пандемията. Редица големи компании от най-тежко засегнатите сектори, като търговията на дребно и ресторантьорството, обявиха големи съкращения, включително Debenhams, DW Sports, Marks & Spencer, Pret a Manger, дружествата за обмяна на валута Travelex и WH Smith.

58 000 позиции, изложени на риск, само за месец август, са значително по-нисък брой от предходните месеци, но остават с близо 150% повече в сравнение със същия период на миналата година.

„През август имаше усещане за оптимизъм, започнахме да виждаме повече разходи (от страна на потребителите) и по-голяма активност, имаше надежди за бързо възстановяване“, заяви Ребека Макдоналд, старши икономист в мозъчния тръст Joseph Rowntree Foundation. "Това обаче изглежда малко вероятно сега", добавя тя. 

Говорител на правителствените служби е на мнение, че „подкрепата, която осигурява правителството за запазване на работните места, е абсолютен приоритет". "Помагаме на служителите да запазят своята работа чрез заплащане на част от заплатата в размер на 1000 паунда, и създаваме нови работни места за младите хора по схемата Kickstart на стойност 2 милиарда британски лири, удвоявайки броя на медиците на първа линия", отбелязва той. 

Но защо тогава продължава да расте броят на работодателите, които планират съкращения?

Високите цифри за планирани съкращения може да се дължат на работодателите, които планират да съкратят работниците си след края на правителствената схема за подпомагане на 31 октомври. Тази схема, при която правителството изплаща част от заплатите на служителите, когато работодателите нямат тази възможност, помогна да се намали броят на съкращенията. Общо 9,6 милиона работни места бяха запазени благодарение на програмата.

Министърът на финансите Риши Сунак представи нова политика за подпомагане на заетостта, при която правителството ще изплаща заплатите на служителите, които да работят на половин работен ден. Дори новият план да не е напълно задоволителен, той гарантира запазване на част от работните места, макар и на половин работен ден.  

"Много работодатели ще трябва да вземат трудни решения през следващите месеци. Предвид плана на новия модел на финансиране е много вероятно през зимата да има увеличаване на броя съкращения", смята Макдоналд. "Притесняваме се, че най-нископлатените работници в най-засегнатите сектори ще бъдат ударени от кризата най-силно", отбелязва тя. 

Правителството на Великобритания задължава работодателите да подават предварително заявление HR1, когато планират съкращения на повече от 20 души в предприятие. 

Данните на Националното статистическо бюро на страната (ONS) отчитат 156 000 съкращения от май до юли спрямо 107 000 през предходния тримесечен период.

Тези цифри обаче не включват съкращенията на по-малко от 20 души в предприятие и не може да даде яснота каква е реалната бройка на безработни в Кралството. В тези цифри не са включени и подадените заявления HR1 от Северна Ирландия, което води до притеснения каква е действителната цифра на безработните на Острова.