Икономистите все повече мислят като инженери

Икономическата теория вече не е просто начин за намиране на алегории чрез математиката, които да разкажат и обеснят процесите в света - тя вече носи със себе си практически приложения

21:00 | 16 октомври 2020
Обновен: 21:26 | 16 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отличената с Нобелова награда разработка на икономистите Пол Милгръм и Робърт Уилсън от Станфордския университет, разглежаща правилния начин за организиране на търговете, е доказателство за еволюцията на икономиката, пише Ноах Смит в анализ за Bloomberg. Икономическата теория вече не е просто начин за намиране на алегории чрез математиката, които да разкажат и обеснят процесите в света. Икономиката вече носи със себе си практически инженерни приложения.

Както отбелязва Скот Коминерс от Bloomberg Opinion, тазгодишната награда е заслужена и дългоочаквана. Работата на Милгръм във финансовата теория например илюстрира защо непрекъснатият страх от търговия с някого, когото е много по-опитен и успешен, прави финансовите пазари неефективни.

Нобеловата награда на Милгръм и Уилсън се превърна в специална заради приложените в нея примери от реалния живот. Повечето икономически теории са основно математически притчи. Въпреки че са записани под формата на уравнения, променливите в тях съвсем слабо рефлектират реалността.

Моделът на Милгръм и нейният съавтор Лорънс Глостен за търговията на финансови пазари изобразява взаимодействието между информирани трейдъри, които разбират колко струва даден актив и маркетмейкъри, които знаят по-малко за тези активи. Теорията илюстрира принцип, който отдавна съществува при финансовите пазари, но досега не можеха да се правят количествени прогнози.

По време на търг целта на купувача е проста – да закупи нещо на възможно най-ниската цена, като плати не повече от реалната в представите му цена. Като се вземат предвид принципите на аукционите, икономистите могат да направят многобройни количествени и точни прогнози за това как хората ще наддават, изчислявайки как и дали ще се продадат артикулите. Търговете обаче са непредвидими и могат да доведат до неочаквани ситуации, в които участниците си разменят информация за артикулите, създадават задкулисни манипулации и прочие.

Моделът на Милгръм и Уилсън помага да се разбере как да се действа в подобни непредвидими ситуации. Много държавни институции и частни компании разчитат на теория за търговете - целият бизнес модел на Google е зависим от ефективното й прилагане.

Теория на нобеловите лауреати доказва, че могат да се направят математически изчисления на човешкото поведение, които да са от полза на бизнеса. Всъщност аукционната теория е само част от примерите за това, теорията за стабилното разпределение и практиката на пазарното устройство, която спечели Нобел през 2012 г., е друг модел с широко приложение.

Свободно може да се каже, че икономиката все повече се превръща в инженерна наука. Точно както при физиката или химията, икономическите теории или поне някои от тях могат да създадат полезни технологии както за компаниите, така и за правителствата. Това е една от причините, поради които икономистите са търсени в частния сектор.

Алгоритмите са напълно подходящи за създаване на икономически анализи, тъй като допускат най-малко грешки и с помощта на ясно обозначени данни правят точни изчисления.

В заключение очаквайте Нобеловата награда за икономика да се връчва все по-често на теоретиците, чиято работа има инженерни приложения. Въпреки че през последните години има малко нови фундаментални теории, възможностите пред теоретиците да проектират полезни и практически насочени модели остават огромни. Вместо да станат зъболекари, при положени че скромни и компетентни хора, както е пожелал някогоа Джон Мейнард Кейнс , икономистите един ден може да се превърнат в инженери.