Азерско-арменският конфликт не плаши енергийните пазари, поне засега

Пандемията позволи на енергийните производители да акумулират огромни наличности свободен капацитет, дори и ако се случи най-лошият сценарий

21:41 | 28 септември 2020
Обновен: 21:42 | 28 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Седмици, преди Азербайджан да започне да подава газ към Европейския съюз, 30-годишен спор с евразийската ѝ съседка Армения отново се разпали. Но все още пазарите на петрол и газ не са изплашени от конфликта между двете бивши съветски републики, пише в свой анализ Bloomberg.

Това може би e така, защото глобалното търсене на енергия спадна вследствие на пандемията, позволявайки на производителите по цял свят да акумулират огромни наличности свободен капацитет, ако се реализира най-лошият сценарий - бомбардиране на тръбопровод и последващо екологично бедствие. При нормални обстоятелства всяко прекъсване на потока вероятно би повишило цените на енергията.

В ядрото на конфликта е района Нагорни Карабах - територия, за която претендират и двете страни. На теория бойните сражения имат потенциала да нарушат функционирането на потоците на петрол и газ от Азербайджан, тъй като азерската енергийна мрежа минава на само 16 километра от границата с Армения. Азербайджан е вторият по големина производител на суров петрол в региона на Каспийско море 

Азерската държава изнася по-голямата част от суровия си петрол през тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC) към износен терминал на турското средиземноморско крайбрежие. Допълнителни обеми се изпомпват до черноморското пристанище Супса в Грузия. А износът на природен газ минава през тръбопровода за Южен Кавказ към Грузия и Турция, който трябва да достигне до европейските пазари по-късно тази година. И трите преносни мрежи минават паралелно през територията на Азербайджан.

По-голямата част от петрола и газа, изпомпвани през преносната мрежа, се произвеждат от два консорциума, ръководени от BP, от полетата Азери, Чираг и Гунашли, както и газ от находището Шах Дениз в Каспийско море. Малки количества суров петрол от Казахстан и Туркменистан на източния бряг на Каспийско море също минават през тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. Потокът има капацитет от 1,2 милиона барела на ден, но на практика пренася по-малко от половината. Допълнителните дневни обеми към Супса възлизат на 80 000 барела.

Азербайджан изпомпва

Азербайджан изпомпва 600 хиляди барела на ден през тръбопроводи в близост до Армения. Графика: Bloomberg

Азербайджан също така изпомпва газ през износен газопровод, който минава паралелно покрай петролопроводите. През 2019 г. страната е доставила 9,2 милиарда кубически метра газ на Турция през южнокавказкия тръбопровод. Тази линия е част от 4000 километровия и подкрепен от САЩ Южен газов коридор, който струваше на BP и партньорите ѝ около 40 милиарда долара за изграждане. 

Азербайджан трябва да започне доставките на газ за Италия и Гърция през тази линия следващия месец. Тези потоци биха могли да покрият около 3% от вноса на газ в ЕС, въпреки че блокът разполага с достатъчно източници на алтернативни доставки.

Въпреки че близостта на тръбопроводите до границата излага на мрежата на потенциален риск, Армения досега не е атакувала линиите по време на предишни ескалации между двете страни.

Интересно е обаче друго - коронавирусът причини излишък на капацитета за производство на петрол и газ в световен мащаб. Търсенето на петрол ще бъде със 7,1% по-ниско през това тримесечие, отколкото миналата година по същото време, сочат данни на Международната енергийна агенция (IEA). Държави, включително Саудитска Арабия и Русия, реагираха на тази слабост, като изпомпваха по-малко суров петрол, но ако бъдат призовани, те лесно биха могли да върнат тези барели обратно на пазара.

Още през юни IEA прогнозира спад на потреблението на газ с 4% тази година, два пъти по-голям от спада по време на финансовата криза 2008-2009 г. 

Трудни за уцелване

Закопани на два метра под земята, азерските тръбопроводи не биха били лесни цели за въздушен удар и Армения със сигурност ще бъде обвинена за последвалите екологични щети при пробив на тръбите.

През 2008 г. Съветът за национална сигурност на Грузия заяви, че линията BTC е била мишена на руски ракети - обвинение, което Русия отрече. По-ранно нападение срещу линията в частта ѝ в Турция, за която претендира Кюрдската работническа партия (ПКК), затвори петролопровода за няколко седмици.

Азербайджан има малко алтернативи за доставка на суров петрол, но няма втори вариант за доставка на газ. Част от петрола може да бъде изнесен чрез тръбопровод за Русия, но това ще зависи от възможността за сключване на сделка със северната ѝ съседка, която е традиционно на страната на Армения в конфликта за Нагорни Карабах.

Пазарите на петрол обаче не изглеждат особено притеснени от евентуално прекъсване на износа на азерски суров петрол -  сортът Brent отчита минимални корекции през деня и обемите на търговия са ниски. Фючърсите върху природния газ също отчитат минимални флуктуации в цената.

Многобройните доставки в Средиземноморието на лекия сладък суров петрол, произведен от Азербайджан, могат да спомогнат за смекчаване на опасенията на пазара на черно злато. Тези доставки могат да нараснат още през следващите седмици, ако Либия успее да засили потоците чрез споразумение за примирие.