Защо Tesla не успя да влезе в индекса S&P 500?

Последните събития около Tesla само подчертават противоречивото поскъпване на акциите ѝ

16:45 | 9 септември 2020
Обновен: 20:05 | 9 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Американският производител на електрически автомобили Tesla не беше включен в индекса S&P 500 - ход, който спря ралито при акциите на компанията, пише The Wall Street Journal. 

S&P Dow Jones Indices, който определя състава на индекса, заяви в петък, че онлайн търговецът Etsy, технологичната компания Teradyne и фармацевтичната Catalent ще бъдат добавени към тримесечното му ребалансиране. Tesla, чиито цени на акциите достигнаха рекордно високи нива, частично заради очакванията компанията да стане част от S&P 500, отсъстваше от списъка. 

Акциите на производителя на електромобили поевтиняха с 21% във вторник - най-голямото дневно понижение на цената им в историята. Въпреки това книжата на компанията поскъпват почти четирикратно през тази година, като пазарната капитализация на Tesla достигна близо 308 милиарда долара. 

Съобщението е разочароващо развитие за инвеститорите, които залагаха агресивно на перспективата компанията да бъде добавена към индекса. След като Tesla обяви отчета си за последното тримесечие и заяви, че планира сплит на акциите, много инвеститори заложиха на възможността книжата ѝ допълнително да поскъпнат. 

Изглежда Tesla отговаря на изискванията за присъединяване към индекса, имайки се предвид последния ѝ отчет. За да станат част от показателя, компаниите трябва да обявят печелби в рамките на черити последователни тримесечия, включително за последното. 

Не само математическата формула обаче е определяща за това кое дружество да влезе или да напусне S&P 500. Методологията на S&P за избор на акции, които да са част от индекса, започва с основни критерии, но съставът на индекса се дължи и на преценка на комисия, която може да преразгледа политиките си за избор на компания и да направи изключения в рамките на процеса. 

Акциите на компаниите, които влизат в индекса, обикновено поскъпват в периода, в които се присъединяват, което потенциално може да доведе от последваща вълна от покупки. 

Анализатори отбелязват няколко фактора, които може да са довели до преценката Tesla да не бъде включена в индекса, като например метриките за рентабилността и продажбите на регулаторни кредити на други автомобилни производители. 

Tesla натрупа над един милиард долара от регулаторни кредити през последните четири тримесечия, показват данните. Това е повече от двойно на печалбата ѝ за периода. 

“Качеството на печалбата може да е от ключово значение за комисията”, посочва Стефани Хил от Mellon. Според нея положителната рентабилност на Tesla често е задвижвана от продажбата на регулаторни кредити на други автомобилни производители, които имат нужда от тях, за да постигнат стандартите за емисиите. 

Хил посочва, че волатилността при цените на акциите на Tesla, заедно с устойчивостта при възвращаемостта на компанията, също може да са изиграли роля. През последното тримесечие Tesla отчете 428 милиона долара приходи от продажба на емисионни кредити заедно с нетни приходи от 104 милиона долара.

В крайна сметка обаче случилото се не означава, че Tesla няма да се присъедини към S&P 500 в краткосрочен план. Говорител на S&P Dow Jones Indices по-рано заяви пред The Wall Street Journal, че 8-членната комисия може да реши да включи нова компания по всяко време, дори в периода извън тримесечното ребалансиране. 

И все пак ходът подчертава колко необичайно и противоречиво е било поскъпването на акциите на производителя на е;лектрически автомобили. 

Tesla би била най-голямата компания, която някога се е присъединявала към S&P 500. Към петък дружеството струваше над девет пъти повече от общата капитализация на последните три компании, които се присъединиха в индекса, сочат данни на FactSet.

Само в популярното приложение за търговия Robinhood броят на потребителите, които притежават акции в Tesla, отчита над двукратен ръст до 560 хиляди от края на април до началото на август по данни на Robintracks.net.