Пандемията опустошава най-големите развиващи се икономики в света

За тези страни това е най-големият икономически спад от Голямата депресия насам

15:04 | 6 септември 2020
Обновен: 17:10 | 6 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

От Индия до Мексико и Бразилия, най-големите развиващи се страни в света се сблъскват с някои от най-резките икономически спадове в историята, оствяйки десетки милиони хора без работа и връщайки нарастването на бедността, пише The Wall Street Journal. 

Развиващите се страни не са имали такъв икономически спад от Голямата депресия насам.

Икономиката на Индия се сви с близо една четвърт (23,9%) през периода от април до юни в сравнение с година по-рано - най-слабият ѝ тримесечен резултат от 1996 г.  Икономиката на Перу се сви с 32% през същия период спрямо година по-рано, на Мексико - с 18,9%, на Бразилия - с 11% и на Турция - с 9,5%. 

Въпреки че пандемията от коронавирус причинява подобни щети на по-богатите страни, последиците за развиващите се икономики са различни заради два ключови фактора. 

Първо, пандемията продължава да се разпространява в много от тях. Индия има най-висок дневен брой на новозаразени в света, докато САЩ е единствената богата държава в топ 10 по брой на смъртни случаи от Covid-19 за денонощие. Колкото по-дълго се проточва пандемията, толкова по-дълги са икономическите неволи. 

Второ, развиващите се страни разполагат с много по-малко ресурси, за да защитят своите служители и компании от икономическите последици. Докато богатите държави могат просто да напечатат повече пари или да поемат дългове на ниска цена, подобен ход от развиващите се страни може да създаде по-голяма икономическа нестабилност, предизвиквайки разпродажба на местната валута.

„Средно икономическото свиване на развитите и развиващите се страни няма да бъде твърде различно тази година. Но голямата разлика е свързана със заетостта, тъй като развиващите се страни са по-малко способни да издържат служителите“, посочва Ерик Парадо, главен икономист на Междуамериканската банка за развитие.

"Пандемията вече е унищожи близо 26,5 милиона работни места в Латинска Америка - повече от цялото население на Флорида", добавя той.

Бразилското правителството на президента Жаир Болсонаро стартира една от най-големите програми за помощ и раздава 100 долара на месец на физически лица и 200 долара на семействата. За сравнение - правителството на САЩ доскоро предоставяше по 600 долара на седмица (около 2400 долара на месец) за безработни в допълнение към обезщетенията за безработица.

За разлика от богатите страни, националните карантини в много развиващи се страни бяха по-малко ефективни за спиране на вируса, отчасти защото много хора нямат спестявания и не могат да си позволят да спрат да работят.

Докато европейските икономики започват да се възстановяват, след като повечето от ограничениянията бяха премахнати по-рано това лято, новозаразените и смъртните случаи продължават да се увеличават в Индия и голяма част от Южна Америка. Перу, Колумбия и Аржентина удължиха ограниченията, включително за пътувания.