Индийците разпродават семейното злато заради кризата

Търсенето на бижута от благородния метал обаче е спаднало в цялата страна по време на пандемията

07:46 | 3 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инвеститорите по целия свят купуват злато по време на пандемията от коронавирус. В същото време пристрастената в нормални времена към златото Индия има пренасищане, тъй като затруднените семейства спират да купуват, а вместо това залагат бижутата си, за да получат заеми, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Международните инвеститори вдигнаха цената на златото до рекордни стойности през тази година. Мнозина търсят убежище в златото на фона на пандемията и геополитическите рискове, включително отношенията между САЩ и Китай и президентските избори в САЩ през ноември.

В същото време търсенето на бижута в Индия, вторият по големина потребител на злато в света след Китай, спадна със 74% през трите месеца до юни, става ясно от данни на Световния съвет по златото. Това е със 124 метрични тона по-малко златни бижута, отколкото година по-рано - приблизително толкова злато, колкото САЩ купуват за една година.

Блокирането на Индия заради пандемията и страхът от заразяване с новия вирус означава, че по-малко индийци посещават бижутерийни магазини и правят сватби, които са основните източници на търсене на злато, твърдят представители на индустрията и собственици на бижутерски магазини. Кризата с коронавируса също така оказва натиск върху заетостта, доходите и малкия бизнес, принуждавайки много индийци да продават злато или да го залагат.

“С труднодостъпни заеми след Covid-19 златото остава последната ни надежда за оцеляване“, коментира жителка на Делхи.

Дисбалансът в търсенето и предлагането се проявяват в цените на златото в Индия, които са значително по-ниски от световните. Цените в страната са с до 70 долара за тройунция по-ниски спрямо световните котировки.

Компаниите, които отпускат заеми срещу злато, казват, че е имало случаи на опашки с хора, редящи се да оставят злато като обезпечение по краткосрочни заеми.

Бизнесът и потребителите се сблъскват с рязко намаляване на доходите и в същото време не са в състояние да получат нови заеми от своите редовни кредитори, които са станали по-предпазливи, тъй като индийската икономика е засегната силно от вируса.

Световният съвет по злато заяви, че тази година е твърде непредсказуема, за да се правят прогнози за цялата година, но през последното тримесечие се наблюдава най-голямото търсене, което някога е регистрирано.

Междувременно годишните продажби в Индия на рециклирано злато или използвани златни бижута могат да скочат до нов рекорд от над 120 метрични тона, каза П.Р.Сомасундарам, управляващ директор за Индия в Световния съвет по злато.

Индия разполага с най-големите запаси от злато в света под формата на гривни, пръстени за нос и други орнаменти. Златото винаги е било най-важният начин индийците да съхраняват богатство. Купуването на „лъскави неща“ е дори част от редовните религиозни церемонии, както за тържества, така и за дарове на богове и светци.

Семейното злато обикновено е последното нещо, което средностатистическият индианец ще помисли да продава, така че нарастването на продажбите на злато показват трудностите, с които се сблъскват много хора.