Tesla Model 3 прави това, което другите електрически коли не могат: запазва стойността си

Автомобилната компания се превърна в най-висока оценената в света

17:40 | 24 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Вече има сигнали, че Model 3 на Tesla може да бъде точно толкова изключителен на пазара втора ръка, колкото и в света на новите автомобили, пише в анализ за Bloomberg Софиа Кай.

Седанът се продава в обеми, до които не е достигал друг електромобил – факт, който превърна Tesla в най-ценната автомобилна компания в света. Отнема, разбира се, известно време да се види колко добре ще се представя колата на пазара на използвани автомобили – собствениците обикновено държат на колата си поне няколко години.

Сайтовете, които продават автомобили, за сега имат скромен опит с Model 3s, но за сега данните са изключително обнадеждаващи. Седаните запазват много повече стойността си в сравнение с малките луксозни превозни средства и се продават по-бързо, след като собствениците ги обяват за продажба.

„Ако търсите употребявано Audi A4, имате други сравними опции като BMW Серия 3, Mercedes-Benz C-клас и Lexus IS“, казва Джордж Огюстатис, директор Автомобилна индустрия и икономически анализи в CarGurus. По неговите думи обаче ако се търси Модел 3, то той няма заместител.

Ако използваният Model 3s запази стойността си навсякъде, както и малкото модели, които са попадали на пазара на употребявани автомобили, седанът ще промени възприятията за електрическите автомобили отново. Успехът на Tesla при продажбата на нови автомобили почти удвои цената на акциите й тази година, като изпрати пазарната стойност на компанията до 382 милиарда долара.

По-ранните plug-in модели като Nissan Leaf и BMW i3 се амортизираха много по-бързо от конвенционалните автомобили. Търсенето им е ниско, а изразходването на живота на батерията е проблем.

Ниската остатъчна стойност – сумата, която автомобилите струват след няколко години използване, е един от многото фактори, явяващи се пречка за по-широкото приемане на електрическите автомобили. Но според TrueCar перспективите са за огромно подобрение в тази посока, благодарение най-вече на Model 3.

На използван Model 3s отнема средно 29.3 дни да бъде продаден в периода от март до юни по данни на iSeeCars.com. Седанът на Tesla е най-бързо продаваният употребяван автомобил през този период, отчитат от сайта. Тригодишните модели са се обезценили с едва 10,2% средно, като са запазили много повече от стойността си в сравнение с малките луксозни превозни средства, анализират още от iSeeCars.com.

Сред предполагаемите причини за запазване на стойността на Model 3s е и способността на Tesla да прави актуализации на софтуера.

„Често ще чувате хора да казват:„ Колата, която притежавам, е по-добра от тази, която съм закупил “, казва Джийн Мюнстер, управляващ партньор в дружеството за рисков капитал Loup Ventures.

Именно това помага за ограничаване на предлагането на използвани Model 3s.

„Търсенето превъзхожда ограниченото предлагане“, коментират от CarGuru за Model 3s, като допълват, че нейният обхват, технология и цена все още са уникални.