Ралито се поднови за Tesla, акциите ѝ отново поскъпват до 2 хил. долара

Американският производител на електромобили вече има по-голяма капитализация от гиганта в търговията на дребно Walmart

21:37 | 20 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Пазарната капитализация на Tesla надмина тази на гиганта в търговията на дребно Walmart след удивителен ръст в цената на акциите на производителя на електромобили през последните пет месеца, съобщава Bloomberg. 

Акциите на Tesla, чиято цена се понижи до 350 долара през март, за кратко преминаха стойност от 2 хиляди долара на акция - близо десет пъти над нивото, на което се търгуваха през миналата година. Книжата на Tesla поскъпнаха с 6,6% в четвъртък вечерта, достигайки най-високата си стойност в рамките на деня. Цените на акциите на производителя на електромобили бяха рекордно високи в края на три от последния четири търговски сесии. 

Последното рали накара Tesla да премине към сплит на акциите, за да ги направи по-достъпни за индивидуалните инвеститори в ход, които може да увеличи търсенето на книжата ѝ. За всяка своя акция всеки акционер към 21 август ще получи дивидент от четири допълнителни обикновени акции. Процедурата трябва да влезе в сила на 31 август.

Настоящата оценка на Tesla е около 372,5 милиарда долара, докато тази на Walmart е около 370,8 милиарда долара, сочат данни на Bloomberg.