Tesla обяви сплит на акциите след рекордните ръстове

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, “Бизнес старт”, 12.08.2020

10:40 | 12 август 2020
Обновен: 12:22 | 12 август 2020
Автор: Николета Рилска

Американският производител на електрически автомобили Tesla обяви операция по сплит на акциите в съотношение 5 към 1 в ход, предназначен да направи акциите по-евтини за отделните инвеститори, след като компанията стана най-ценният автопроизводител в света. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

“За всяка своя акция всеки акционер към 21 август ще получи дивидент от четири допълнителни обикновени акции”, посочи Попов. Той обясни, че това трябва да даде възможност на повече служители и инвеститори да станат акционери, като добави, че процедурата трябва да влезе в сила на 31 август.

“С цена до 1643 долара през последните седмици, акциите са извън обсега на много по-малки инвеститори, в момент, в който индустрията на електрическите превозни средства пленява въображението им”, коментира главният редактор.

”Tesla се превърна в любима акция за еднодневните търговци и други инвеститори на дребно, които спомогнаха за увеличаването на цената на акциите до рекордни стойности”. 

“В един момент през миналия месец близо 40 000 притежатели на акаунти в Robinhood добавиха акции на автомобилния производител по време на един четиричасов период. Това помогна за бума в цената на акциите и на други компании за електрически автомобили - дори и тези, които все още не произвеждат превозни средства”, каза още Попов.

“По време на своя пик на 20 юли цената на акциите на Tesla беше повече от четири пъти по-скъпа от стойността от март - от 361,22 долара”.

Той коментира и поскъпването на книжата на компанията с 8,4% до 1 490 долара в следборсовата сесия. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.