Разпродажбите на валутите на развиващите се пазари не показват признаци на умора

Валутите на Бразилия, Южна Африка и Турция са загубили голяма част от стойността си

16:10 | 19 август 2020
Обновен: 16:15 | 19 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доларът има лоша година, но някои от валутите на страните от развиващите се пазари също не се намират в добър период и дори нещо повече – не се вижда светлина в тунела, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Бразилският реал, южноафриканският ранд и турската лира загубиха около 20% от стойността си спрямо долара през тази година, което поставя първите две по пътя към най-големите им спадове от 2015 г. Руската рубла и мексиканското песо изтриха около 15% от стойността си. И това се случва въпреки отслабването на долара спрямо основните световни валути до най-ниското му ниво от повече от две години.

Инвеститорите остават предпазливи на фона на потиснатия икономически растеж и високите нива на заразени с коронавирус в по-бедните страни, където пандемията изостря съществуващите проблеми като недостатъчно финансирани здравни системи и проблемни държавни финанси.

Фонд мениджърите изтеглиха милиарди долари от пазарите на акции и облигации на развиващите се държави през март и април, а това се отрази негативно и на местните валути.

Внезапната и рязка обезценка на дадена валута, ако не бъде овладяна, представлява сериозна заплаха за икономиката. Това може да доведе до ускоряване на инфлацията, увеличаване на разходите, както за вноса, така и за плащанията по външния дълг, като същевременно се намалява стойността на спестяванията и финансовите активи, а вътрешните потребители се оказват с намалена покупателна способност. Притесненията, че централната банка не е в състояние да попречи на спада на валутата, биха могли да доведат до по-нататъшно бягство на чуждестранни инвеститори и кредитори, което пък може да изостри финансовите неволи на една страна.

Валутите на развиващите се страни няма да се възстановяват, докато не се възстанови търсенето на суровини като петрол и мед, които те изнасят. Петролът сорт Брент поскъпна близо три пъти от априлското си дъно, но се очаква глобалното търсене на енергия да се свие рязко през тази година. Въпросите относно темпа и силата на икономическото възстановяване също потискат цените на индустриалните метали като мед и други.

„Това, от което се нуждаят развиващите се пазари, са истински сигнали, че световната икономика се възстановява“, коментира Марк Маккорник от TD Securities. Според него необходимо е връщане към нормалния растеж и повишено търсене на борсово търгувани стоки.

Пандемията изпрати глобалната икономика в най-дълбоката си рецесия след Втората световна война. Развиващите се пазари вероятно ще се свият с 2.5% през тази година според оценки на Световната банка от юни.

Бразилия, Индия, Русия и Южна Африка са сред петте държави с най-много случаи на коронавирус, заедно със САЩ, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс.

В Бразилия, където смъртните случаи от Covid-19 е преминаха 100 хил., правителството увеличи разходите за подпомагане на бизнеса и безработните. Това оказва допълнителен натиск върху вече големия бюджетен дефицит. А реалът е спаднал с 27% тази година спрямо долара.

Несигурността около това как развиващите се пазари ще се справят с вируса подтикна инвеститорите да се оттеглят. През март чуждестранните инвеститори изтеглиха около 77 милиарда долара от облигации и акции в такива държави, с изключение на Китай, според Института за международни финанси. До юни около 23 милиарда долара се върнаха обратно в развиващите се държави.

Заради строгите ограничения заради пандемията се очаква икономиката на Южна Африка да се свие с 11% през тази година, което ще направи страната един от най-силно засегнатите развиващи се пазари, смятат анализаторите.Това изтри една пета от стойността на ранда спрямо долара от началото на годината. Инвеститорите изтеглиха над 3 милиарда долара от пазара на облигации в Южна Африка и почти 4 милиарда долара от фондовия пазар до края на юли.

Според анализатор намаляването на волатилността на пазара и преобладаващата ниска реална доходност поради намаляване на лихвените проценти могат да насърчат инвеститорите да се върнат към активи на развиващите се пазари, но се смята, че това е малко вероятно да се случи преди първата половина на следващата година.

Междувременно редица развиващи се страни, включително Мексико, Турция и Индия, намалиха лихвените проценти, за да засилят кредитирането и икономиките си. Това прави активите им по-малко привлекателни за инвеститорите, тъй като по-ниските лихви заплашват да ускорят инфлацията, а възвръщаемостта вече не е достатъчна, за да компенсира по-високите рискове, свързани с тези активи.

Някои от страните, като Турция, намалиха валутните си резерви в опит да подкрепят валутата си, оставяйки на централните им банки малко място за маневриране, ако обезценяването на валутата продължи. Турската лира е загубила 19% тази година спрямо долара, като е напът към най-лошата си година от 2018 г.