Три риска тежат на развиващите се пазари – и трите с „Т“

Апетитът за риск се очаква да намалее заради потенциално ескалиране на търговското напрежение

16:28 | 10 август 2020
Обновен: 16:32 | 10 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тръмп. Търговия. Турция. Три риска тежат на развиващите се пазари в предстоящата седмица, пише Bloomberg.

В събота американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да пристъпи към изпълнителни заповеди за осигуряване на още стимули за американците. Това ще даде първоначален фокус на трейдърите. Въпреки че четирите заповеди на президента ще включват разширяване на обезщетенията за безработица и временно отлагане на данъците върху заплатите за някои служители, те вероятно ще предоставят само временно облекчение от последиците от пандемията и могат да застрашат преговорите с демократите от Конгреса за по-широк пакет от стимули.

„Решението на Тръмп е достатъчно да поддържа търсенето през следващите три до четири месеца“, каза в интервю за Bloomberg Television Лучано Джанели, ръководител на инвестиционната стратегия в Abu Dhabi Commercial Bank PJSC.

На търговския фронт ситуацията може да е по-притеснителна. Възможността напрежението между САЩ и Китай да ескалира допълнително с планирания преглед на търговската сделка от фаза 1 около 15 август вероятно ще намали апетита към риск. Тръмп се опитва да забрани на американските граждани да правят бизнес с приложенията TikTok и WeChat, което оказва натиск върху акциите и валутите на развиващите се пазари. 

„Отношенията между САЩ и Китай продължават да носят големи рискове“, пишат стратезите от Morgan Stanley. Според тях увеличаването на напрежението, което прелива от дипломатическите към икономическите отношения и/или търговската сделка, може да бъде важно рисково събитие за пазарите.

Друга порция рискове идват от страна на Турция на фона на подхлъзването на лирата до рекордно ниско ниво спрямо долара, след като властите се оттеглиха от интервенциите на валутните пазари и облекчиха някои от ограниченията, които поддържаха валутата в продължение на месеци. Регулаторите в петък освен това обявиха освобождаване от налог продажбите на валута от турски институции към чуждестранни финансови компании.

Според стратезите от Goldman Sachs Group нестабилната турска валута може да доведе до ефект на доминото в резултат на кризата около пандемията, като анализаторите определиха южноафриканският ранд, бразилският реал, руската рубла и мексиканското песо като най-уязвими.

Лирата отслабна най-много на развиващите се пазари през миналата седмица, губейки 4.2% от стойността си. Акциите, част от индекса MSCI, се сринаха в петък, като намалиха преднината си за седмицата до 1%. Доларовите облигации на развиващите се страни нараснаха средно за 15-та седмица подред - най-дългата им серия от 2009 г.