Мястото на Китай в световната търговия: раздялата е трудна

Азиатската страна изминава пътя от световен доставчик до важен клиент за компаниите

17:11 | 17 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В азиатските бизнес среди има стара поговорка - когато Китай киха, Азия настива. Това е показателно за случващото се по време на пандемията, пише BBC. 

След като Китай предприе мерки срещу коронавируса, веригите за доставка в региона бяха ударени, което затрудни достъпа на компаниите до суровини и продукти. 

Нищо не успя да избегне обхвата на коронавирусната криза, установява занаятчийското студио Royal Insignia, което от години произвежда медали и бижута за Югоизточна Азия.

Коронавирусът обаче доведе до затварянето на граници, което попречи на компанията да посрещне заявките си от клиенти. 

Royal Insignia използва благородни метали от Италия и кутии за подаръци от Китай. Според главния изпълнителен директор на компанията Лин Ицюн ударът за нея е бил двоен заради строгите мерки в двете страни, което е попречило на дружеството да получава каквито и да е доставки. “Важният урок за нас беше да се научим да имаме алтернативни източници на доставка”, посочва той. 

Въпреки че Royal Insignia е инвестирала в автоматизация, повечето от продуктите й се произвеждат на ръка. Компанията има само малка наличност на материали за производство и не поддържа допълнителни стоки на склад. 

Пробуждането

За Royal Insignia и други компании по света пандемията причини трусове в глобалната търговия. Това беше сериозно разтърсване. Тя ги научи, че зависимостта на доставките от само една страна не е добре за бизнеса. 

Този урок вече започва да има отражение в глобален мащаб. 

Скорошно проучване на QIMA показва, че 95% от анкетираните американски компании, участвали в него, биха диверсифицирали доставките си в и извън Китай. Въпреки пандемията и продължаващата търговска война между САЩ и Китай, пълното отказване от пазара в азиатската страна е трудно. 

87% от допитаните компании посочват, че Китай все още е сред водещите им три дестинации за внос. 

“Китай отговори на вируса по различен начин от останалите страни”, коментира Стивън Линч, главен изпълнителен директор на Британската търговска камара в Китай. “Страната подсигури бизнеса и му даде увереност да отвори отново”, коментира той. 

Линч обяснява, че компаниите, които имат вериги на доставка от Китай и производствени операции в страната получават много бързо данъчни намаления и подкрепа за бизнеса, чрез която той да се чувства сигурен в инвестициите си. 

Китай премина пътя от световен доставчик към ключов пазар за компаниите. Нещо повече - за момента очакванията са китайската икономика да е единствената сред големите в глобален мащаб, която да отчете растеж през тази година. 

Междувременно апетитът на Китай към високотехнологични стоки нараства, докати от страна на други държави намалява.

За тайванската фирма Advantech, която прави индустриални компютри, Китай формира почти четвърт от бизнеса й. 

Основателят на Advantech заяви, че Китай е вторият му най-голям пазар: „От бизнес гледна точка не можем просто да се откажем от този пазар“.

Така постепенно Китай преминава от позицията на световен доставчик към превръщането на един от най-важните клиенти в света. А и това е единствената икономика, която вероятно ще нарасне през тази година.

Така или иначе глобалната търговия е определяна от Китай през последните няколко десетилетия - и това няма да се промени скоро.