Болката на Китай продължава: Силна индустрия, слабо потребление

Нежеланието на хората да се хранят навън е голям удар за потреблението, а и няма големи изгледи за силно външно търсенете през 2020 г.

09:06 | 14 август 2020
Обновен: 09:06 | 14 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото възстановяване на Китай продължава и през юли, като растежът в индустрията остава стабилен, дори когато слабите продажби на дребно подбиват резултатите, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство нараства с 4.8% през юли спрямо година по-рано, като същите данни бяха отчетени и през юни, но сега резултатите са под очакванията на икономистите. Общите продажби на дребно намаляват с 1.1%, като за сравнение консенсусната прогноза беше за макар и минимален ръст с 0.1%.

Данните от юли показват, че възстановяването в Китай все още е неравномерно, като потреблението не е в крак с представянето на индустрията. За устойчиво завръщане към растежа, Китай ще се нуждае от силно възстановяване на частното потребление, тъй като нарастващото напрежение със САЩ и възможността за възобновяване на коронавируса представляват риск за изненадващо силно външно търсене през тази година.

„Очевидно надеждата за бързо възстановяване избледнява – потреблението все още изостава и пазарът на труда все още е под напрежение“, коментира Джоу Хао, старши икономист Развиващи се пазари в Commerzbank в Сингапур. Според него тъй като вече се отменят някои стимули скоростта на растежа ще се забави в близко бъдеще.

Очаква се САЩ и Китай да обсъдят изпълнението на своята търговска сделка от фаза 1 в следващите дни.

Забавящият се темп на растеж на индустриалното производство и продължаващият спад на продажбите на дребно предполагат, че слабото търсене задържа по-нататъшното възстановяване, смятат икономистите на Bloomberg. Според един от експертите по-слабите от очакваното данни увеличават шансовете за намаляване на лихвите от страна на Китайската централна банка през следващите месеци, въпреки че наскоро финансовата институция изпрати сигнали за нормализиране на политиката.

Междувременно безработицата в Китай се запазва на стабилно ниво от 5.7%, но показателят не обхваща целия пазар на труда. Безработицата при работниците мигранти е спаднала от пика през април, но е имало около 5 милиона по-малко такива работници в края на юни в сравнение със същия период на 2019 г.

Китайската икономика

Китайската икономика се сблъсква със слабо търсене и по-силен производствен сектор. Графика: Bloomberg

Икономическото възстановяване през последните месеци не е достатъчно голямо, за да заличи напълно щетите от вируса. БВП и продажбите на дребно през първите седем месеца на тази година бяха по-ниски спрямо същите месеци на миналата година, докато инвестициите в дълготрайни активи са с 1,6% по-ниски през периода.

Продажбите на дребно на стоки отчетоха положителен растеж за първи път през тази година, като нараснаха през юли с 0.2% спрямо година по-рано, но нежеланието на хората да се хранят навън е голям удар за потреблението.