Русия избягва долара при сделки за износ за Китай

Действията са част от плана на Путин за дедоларизация на руската икономика

12:47 | 13 август 2020
Обновен: 12:47 | 13 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В момента Русия получава повече евро от долари за износа си в Китай. Това е ясен сигнал, че президентът на Русия Владими Путин се стреми да изпълни обещанието си да намали зависимостта на страната от щатската валута, пише Bloomberg в свой анализ.

Малко над 50% от стоките, които Китай закупи от северния си съсед през първото тримесечие на тази година, бяха на цени в евро, показват публикуваните през този месец данни на Руската централна банка.

Делът на валутата за разплащания при износ за Европейския съюз се увеличава до 43% от 38% в края на миналата година, сочат данните на институцията.

Тази промяна е част от стратегията за дедоларизация на руската икономика и намаляването на нейната уязвимост пред санкциите на САЩ. Процесът бе ускорен с решението от миналата година на руската петролна компания „Роснефт“ да промени всичките си договори за износ в евро. Горивото е важен компонент от руския износ за Китай, както и дървесината.

„Изглежда, че тези промени съвпадат точно с прехода на „Роснефт“ към евро“, коментира Дмитрий Маринченко, анализатор във Fitch Ratings. Но по думите му не може да се очаква пълна дедоларизация, тъй като доларът има своите предимства.

Данните показват, че Русия до голяма степен все още разчита на долара, за да плаща за вносни стоки от ЕС и Китай. Но делът на рублата при износа нараства до 15% през 2019 г., предимно заради скок на износа към Индия, отбелязват от Руската централна банка.

Действията на Русия почти не се отразяват на доминиращата роля на зелената валута в световната финансова система. Делът на търговските сделки в долари се увеличава до 88.3% през 2019 г. от 87.6% през 2016 г., става ясно от доклад на Банката за международни разплащания.