Турската лира се възстановява, рублата остава най-рискова валута

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 28.11.2018

13:50 | 28 ноември 2018
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Турската лира е близо до най-високото си ниво за четири месеца, подпомагана от понижаващите се цени на петрола. Тя вече не е най-рисковата от валутите. Тази нежелана позиция сега принадлежи на руската рубла. Това каза пазарният анализатор Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Лирата се е възстановила от рекордно ниските си нива, наблюдавани преди 3 месеца, като се е повишила с повече от 15%, съобщи Демокан.

Междувременно рублата е под напрежение, тъй като цените на петрола рязко се понижиха и инвеститорите се притесняват, че САЩ може да увеличат санкциите.

Индексът Borsa Istanbul отчита повишени стойности, подпомогнат от печалбите на азиатските капиталови пазари.
Доходността от 10-годишните държавни ценни книжа направи четиридневна печеливша серия с ръст от 16,7%, но в момента не е близо до рекордното си ниво от 22,7%, което видяхме през август.
И - по-късно днес турският президент Ердоган ще лети до Аржентина, за да присъства на срещата на Г-20, където може да се срещне със Саудитския принц. Убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги доведе до напрежение между двете страни, припомни пазарният анализатор.

Гледайте целия коментар във видео материала.