Ще се възстанови ли най-бързо китайската икономика, след като първа понесе удара от Covid-19?

Китайската икономика е сред малкото големи в глобален мащаб, за които се очаква да отчетат растеж през 2020 г.

12:17 | 16 август 2020
Обновен: 12:28 | 16 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската икономика, която първа усети удара от коронавируса, доказва, че може да бъде най-бързата по отношение на възстановяването, пише Bloomberg. 

Задвиженото от индустрията възстановяване помага на азиатската страна да преодолее изторическия спад на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие и подхранва очакванията, че китайската икономика може да е единствената от големите икономики, която да отчете растеж през тази година. Икономисти, допитани от Bloomberg, очакват ръст на брутния вътрешен продукт на Китай от 2% през 2020 г. 

За подобряването на перспективите помогна потушаването на голям брой малки огнища на коронавируса в Китай, преодоляването на глобалния срив в търсенето и поддържането на пазарите силни въпреки продължаващите тревоги около търговската война между Вашингтон и Пекин. 

Причините за доброто представяне на Китай се дължат и на решението на страната да въведе строги мерки за овладяване на вируса, както и на факта, че светът все още се нуждае от износ. Продажбите на страната в чужбина се повишават през юли, след като фабриките и търговците на дребно отново отвориха в глобален мащаб. 

Все пак официалните данни още не показват пълния обхват на безработицата след по-ранните строги мерки срещу коронавируса, а липсата на подобрение при увереността сред потребителите е заплаха за възстановяването. Възобновяване на търговската война между САЩ и Китай също може да означава, че подходът на Китай след пандемията ще трябва да се промени. 

Разговорите по евентуално търговско споразумение между двете най-големи икономики в света, предвидени за този уикенд, бяха отменени. 

Икономиката на

Икономиката на Китай регистрира слабо търсене, но производството се подобрява. Графика: Bloomberg

Допълнителни сигнали за силно икономическо представяне в Китай, с някои предупреждения, бяха публикувани в петък. Данните от юли показаха, че индустриалното прозиводство в страната нараства с 4,8% на годишна база, но все пак не успя да оправдае очакванията на икономистите. Продажбите на дребно в страната се понижават с 1,1% в сравнение с очакванията за 0,1-процентен растеж през месеца.

Продажбите на

Продажбите на автомобили в Китай се повишават, въпреки че потреблението на други стоки и услуги се свива. Графика: Bloomberg 

Президентът Си Дзинпин увеличава натиска си за икономика, която да е по-независима на фона на по-широките конфронтации между Китай и САЩ. 

Нежеланието на потребителите да харчат повече обаче е тревожно, имайки се предвид, че вирусът е под контрол в по-голямата част на страната от месеци. Въпреки че продажбите на стоки на дребно преминаха на положителна територия за пръв път през тази година, отбелязвайки 2-процентен растеж на годишна база, след като бяха подкрепени от увеличаващите се продажби в автомобилния сектор, харченето в рестроранти се понижава с 11% на годишна база през юли. 

“Изглежда на китайските потребители ще е необходимо повече време, за да се завърнат към обичайните нива на харчене в сравнение с тези в САЩ и Европа”, посочва икономист на Bank of America.

Новините за нови огнища, много по-малки от първоначалното в Ухан, могат да възпрепятстват желанието на потребителите да харчат в ресторанти и за развлечение, въпреки че прекият ефект от мерките за справяне с тях е минимален. 

Над 130

Над 130 млн. души в Китай са съкратени или временно освободени през първото тримесечие. Графика: Bloomberg 

Друго обяснение е, че нивото на безработица е много по-високо, отколкото официалните данни за юли отчетоха (5,7%). Показателят вероятно не включва около половината от работната сила, включително тези, които са заети извън мястото си на регистрация. 

Пазарът на работни места също е слаб и по отношение на завършващите, като доклад на Zhaopin.com, един от най-големите уебсайтове за набиране на кадри в Китай, показва, че над четвърт от завършилите, които са регистрирани на сайта, все още търсят работа през юни. 

Темпът на възстановяване на Китай оттук нататък ще зависи от ограничаването на коронавируса, както в страната, така и в основните ѝ търговски партньори като САЩ и Европа, които стимулират търсенето на китайски стоки.

С наближаването на президентските избори в САЩ шансовете за по-нататъшно геополитическо напрежение между Пекин и Вашингтон не могат да бъдат изключени. 

Ако възстановяването в Китай се забави, все още страната има фискална и монетарна мощ, за да се справи. Засега централната банка успява да избегне значително намаляване на основните лихви и въвеждането на програми за изкупуване на облигации, като вместо това насочва средства към малките и средни компании.