Bloomberg: Отварянето на нощните клубове по време на пандемия е странно решение

От Германия до Гърция увеличението на новите случаи заплашва да се превърне в по-сериозна втора вълна на Covid-19

09:11 | 16 август 2020
Обновен: 09:14 | 16 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европа се похвали, че контролира пандемията, докато отваря отново икономиката си. За разлика от САЩ, комбинация от отговорно индивидуално поведение и интелигентна публична политика забави възраждането на новия коронавирус, пише Фердинандо Джулиано в свой анализ за Bloomberg.  

Икономиките и гражданите обаче не могат да се справят с още изолиране и социално дистанциране. От Германия до Гърция увеличението на новите случаи заплашва да се превърне в по-сериозна втора вълна на Covid-19. Част от това е неизбежно, тъй като магазините и бизнеса отварят отново, а по-младият профил на новозаразените означава, че последните случаи са били по-малко сериозни. Но Европа не може да си позволи да затрупа болниците си със заразени, особено през есента и зимата, когато голяма част от живота се случва на закрито. 

Трябва да се помисли по-сериозно какви дейности са приемливи. В някои страни тийнейджърите и младежите се отправят към танцовите зали на отворените нощни клубове. За континент, който затвори училищата си, това е странен приоритет. 

Европа не трябва да предприема още веднъж драконовски мерки за социална изолация, защото това би било пагубно за икономиката. Държавите обаче трябва да увеличат усилията си за повторно овладяване на инфекциите, като настояват за прилагане на правилата за социално дистанциране и ограничаване на големи събития.  

След добро начало на лятото няколко европейски държави се сблъскват с множество огнища на заразата. В Германия властите отчитат над 1000 нови случая за всеки от последните три дни (данните са към 14 август). Франция, Испания и Холандия наблюдават рязко увеличение на новите инфекции. Дори страни, които се справиха сравнително добре с епидемията през пролетта, като Гърция, предупреждават за втора вълна.  

Засега ситуацията е много различна от март, април и май. Броят на смъртните случаи намалява рязко и болниците вече не са под натиск. Много от хората, които дават положителен тест, нямат или имат малко симптоми - знак, че властите са по-близо до установяване на „реалния“ брой случаи. Националните здравни служби активно проследяват огнища и лекарите станаха по-добри в лечението на болните.  

Все пак Европа знае за опасността от този смъртоносен вирус. Ако броят на заразените продължава да се увеличава, ще бъде по-трудно това да се ограничи. Covid-19 може отново да започне да се разпространява сред по-уязвимите части от населението - възрастните хора.  

Европейските правителства трябва да продължат усилията си да потушават огнищата веднага след появата им. Това изисква локализирани ограничителни мерки, каквито имаше в Германия и Великобритания. 

Засега най-големият акцент е върху ограничаването на внесените случаи. Великобритания налага карантина за пътници от страни като Испания и Франция. Италия задължава завръщащите се от четири страни да се подлагат на задължителни тестове. Но това не е достатъчно: Има ясни признаци, че вирусът циркулира локално.  

Някои страни, включително Италия, позволиха нощните клубове на открито да работят отново под натиск от компании от сектора. Властите сега изпитват трудност при проследяването на контактите сред младите и ограничаването на евентуалното разпространение. 

Тийнейджърка даде положителен резултат за Covid-19, след като посети нощен клуб в Марина ди Пиетрасанта на тосканския бряг. Засега 550 души са съобщили за подобни случаи, което ще разшири капацитета на местната здравна система.  

Без съмнение някои ще предпочетат да не бъдат идентифицирани, тъй като се страхуват от дълъг период от самоизолация. Такива случаи има в нощните клубове в Сардиния и в южния италиански град Соверато. Изглежда по-разумно подобни заведения да не работят. Тези тълпи не са много различни от тези на футболните стадиони, които все още са забранени.  

И накрая, правителствата ще се нуждаят от постоянна бдителност от гражданите. В Италия хората впечатляващо спазват носенето на маски и ограничават ненужните контакти. С настъпването на умората от социално дистанциране тези предпазни мерки започнаха да избледняват. В Европа е същото, тъй като хората забравят мрачните сцени на несмогващи от работа медици и линейки по градските улици. Малко по-индивидуално благоразумие щеше да помогне за задържането на пандемията. 

Европа показа, че има институционална способност да се справи с тази криза. Тъй като есента се завръща и повече хора влизат в затворени пространства, където заразата се предава по-лесно, рисковете ще се увеличават. По-добре да има действие сега, отколкото разкаяние по-късно, пише в анализа си Фердинандо Джулиано.