Главният икономист на ЕЦБ: Възстановяването ще е бавно заради ръста на заразените с коронавирус

Ситуацията трябва да се оценява и според месеците до септември

16:00 | 4 август 2020
Обновен: 16:56 | 4 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн предупреди да не се вглеждаме твърде много в излезлите на скоро икономически данни и предупреди също така, че ново активизиране на случаите с короновирус ще се отрази дългосрочно върху потребителите и бизнеса, съобщава Bloomberg.

Не е "редно" да стигаме до сериозни заключения от по-малко лошото от очакваното представяне на еврозоната във второто тримесечие. Трябва да оценим ситуацията заедно с трите месеца до септември, обяви Филип Лейн в публикация на сайта на централната банка. Покачване на заразяванията с Covid в някои европейски региони, както и глобално, ще обезсърчи потребителските разходи и инвестициите, добави още той.

"Тези фактори обясняват защо икономиката ще се нуждае от значително време за възстановяване от шока на пандемията, както и защо е нужна значителна фискална и монетарна подкрепа", коментира Филип Лейн.

Докато БВП на страните в еврозоната спадна с рекордните 12.1% през второто тримесечие, то икономиката се върна до нива невиждани от началото на 2005 г. Икономиката обаче се възроди по-бързо от очакваното през май и юни с отмяната извънредните положения в десетки страни. ЕЦБ прогнозираше спада да бъде с близо процент повече.

Лейн поясни, че нивата на възобновяване на активността няма бъдат толкова с толкова големи стъпки, колкото са били очакванията. Индексите на мениждърите по поръчките (PMI) за юли показват, че производителите ще продължат да са принудени да съкращават работната си ръка заради ниските нива на търсене.

"Икономическата слабост продължава да бъдат прекалено голяма и перспективата остава все още неясна", поясни Лейн.

Общият пакет стимули на ЕЦБ за справяне с пандемичната обстановка възлиза на 1.35 трилиона евро (1.6 трилиона щ.д) като по време на последната среща през юли централната банка обеща да отпусне повече, ако обстоятелствата го налагат. Но докато целта на пакета е да адресира рисковете свързани с пазарната стабилност, неговият обем ще варира според нивата на инфлация, добави още Лейн.

Според повечето експерти, запитани преди последната среща на ЕЦБ, покупките на облигации ще се увеличат в последните месеци на годината. Но някои от членовете на Управителния съвет на банката изпращат по предпазливи сигнали относно това какъв обем от облигации трябва да бъде закупуван в бъдеще.