Служителите на ЕЦБ ще работят дистанционно до края на 2020 г.

Централната банка има над 3500 служители в Европа

21:50 | 3 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Служителите на Европейската централна банка ще работят дистанционно поне до края на годината, заявиха запознати източници, цитирани от Bloomberg. Срокът е с три месеца по-дълъг от първоначално планирания, тъй като коронавирусната пандемия не показва признаци на отшумяване. 

Говорител на централната банка е отказал да коментира новият срок пред Bloomberg, като обаче е заявил, че настоящият режим на работа в институцията предвижда служителите ѝ да имат възможност да работят от офис, когато това е наложително. 

Опитите на компаниите по света да решат кога служителите им могат да се върнат на работа от офисите бяха затруднени от новите ръстове на заразени с коронавирус, които заплашват да нанесат допълнителни икономически щети. Новозаразените сега се увеличават с милион на всеки четири дни, а правителствата в някои части на света отново върнаха строгите мерки срещу разпространението на заразата. 

Няколко страни членки на еврозоната също отчетоха ръстове на заразените, включително Германия, дом на базираната във Франкфурт ЕЦБ. 

Централната банка има над 3500 служители в Европа, като над половината от тях са на възраст между 31 и 47 години.