Милениалите понасят тежък удар от втората сурова рецесия за малко над 10 години

Родените между 1981 г. и 1996 г. се сблъскват с по-големи предизвикателства в натрупването на богатство

21:31 | 10 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg
Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Икономическият удар от коронавирусната пандемия изглежда изключително тежък за милениалите - родените между 1981 г. и 1996 г., които все още не са се възстановили от опита си при навлизането на трудовия пазар по време на предишната финансова криза, пише The Wall Street Journal. 

Тази втора криза може да попречи на милениалите, част от които вече са задлъжнели и малко по-назад в кариерната стълбица, да натрупат богатството, което успяха да спечелят по-възрастните поколения. 

12,5-процентното ниво на безработица сред милениалите в САЩ е по-високо от това при поколението X (родените между 1965 и 1980 г.) и бейби бумърите (родени между 1946 и 1964 г.), сочат данните от май на изследователски център Pew.

Една от причините е, че някои от най-тежко засегнатите индустрии, включително развлекателната и хотелиерската, имат млада работна сила. 

За милениалите е значително по-трудно да започнат кариера и да постигнат финансовата стабилност, които позволиха на по-възрастните поколения да се оженят, да си закупят домове и да отгледат деца. Дори милениалите с високо образование са наети на по-ниски възнаграждения, отколкото по-възрастните им колеги, показват изследвания. Също така се наблюдава и тенденция по-младите да работят в компании, предоставящи като цяло по-ниски възнаграждения. 

“Това е знак, че нещо е объркано в начина, по който икономиката работи”, посочва Джеси Ротщайн, професор по публични политики в Калифорнийския университет и бивш главен икономист на трудовото министерство по време на администрацията на президента Барак Обама. “Става все по-трудно и по-трудно хората да стъпят на краката си”, отбелязва той. 

В резултат на това поколението на милениалите има по-малко богатство от предшествениците си на същата възраст, като около една четвърт от домакинствата на милениали имат повече дългове, отколкото средства, сочат данни на Федералния резерв в Сейнт Луис. 

Около един от всеки шестима милениали е бил неспособен да покрие извънредни разходи в размер на 400 долара дори преди удара от пандемията, като това съотношение за американците е един на всеки осем, установява още банката. 

За милениалите рисковете сега са дори по-големи, тъй като те навлязоха в пандемията в по-слаба позиция, отколкото останалите американци. 

Основната тревога на икономистите е, че белезите, които милениалите са получили от навлизането на пазара на труда по време на предишната финансова криза, никога няма да изчезнат. Представителите на това поколение са пропуснали изплащания за над 25 хиляди долара, или 13% от общите им приходи през десетилето, приключващо през 2017 г., в резултат на нарастващия процент на безработицата, сочи анализ, публикуван миналата година, на икономиста от Бюрото за преброяване на населението на САЩ Кевин Ринз. 

В същото време доходите на представителите на поколението X са се свили с 9%, а тези на бейби бумърите - със 7%. Причините за това са, че милениалите по-рядко заемат високоплатени длъжности, отколкото по-възрастните америкаци. 

“Въпреки че нивата на заетост се възстановяват по-бързо при младите служители, доходите на милениалите не се оттласкват”, отбелязва Ринз. 

Милениалите имат и някои предимства на фона на сблъсъка им с втора сурова рецесия. Сред тях има по-висок процент на завършилите висше образование, спрямо предишните пололения, което би им донесло ползи във времето. 

Също така те могат да помогнат за запълването на дупките на пазара на труда, след като представителите на поколението на бейби бумърите се пренсионират. При по-младите служители от милениалите, представителите на поколението Z, които тази година са на 23 години и по-млади, се отчита дори по-висок ръст на безработицата, като те имат и по-малко опит, който да ги предпази от икономическия удар на пандемията.