Милениалите заменят преживяванията с купуването на вещи

Потреблението се организира около домовете, а пътуванията и преживяванията остават на заден план

08:50 | 4 май 2020
Празният център на Рим. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg
Празният център на Рим. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Една от трайните последици от Голямата рецесия беше промяната в предпочитанията на потребителите, пише Конор Сен в анализ за Bloomberg.

Притежаването на жилища, особено сред милениалите, не беше предпочитано заради липсата на достатъчно лични финанси и промени в ипотечните разпоредби, докато възходът на възходът на смартфони, социални медии и услуги като Uber и Airbnb стимулира потребителска култура, фокусирана върху хранене, пътувания и събития.

Светът, в който ще живеем след пандемията ще преобърне с главата надолу този начин на живот, който вероятно ще бъде заменен с моделите на потребление на по-възрастните поколения. Докато социалното дистанциране и страховете за заразяване с вируса продължават, потребителите вероятно ще харчат повече за домовете си, а не за услуги и преживявания, включващи публични пространства и тълпи.

Имаше няколко основни причини, поради които потреблението се прехвърли от купуването на вещи към преживявания след финансовата криза. Едната е, че между 2006 г. и 2014 г. броят на домакинства в САЩ, притежаващи собствено жилище, намалява с почти 1 милион, докато броят на домакинствата под наем нарасна със 7 милиона. Този ефект беше още по-подсилен от младите, тъй като през това време броят на собственици на жилища под 40-годишна възраст е намалял с над 3 милиона.

Другата причина бяха промените в технологиите. Смартфоните и социалните медии улесниха поддържането на големи групи приятели и познати и откриването на ресторанти и забавления по начин, който не беше възможно преди едно поколение. Uber, Facebook и Instagram наистина промениха начина на възприемане на света и поведението на цяло поколение.

Докато няма ваксина срещу коронавируса, икономиката, базирана на преживяванията по всяка вероятност няма да е това, което беше преди. Не е ясно кога ще могат да се възобновят големи събирания като футболни игри, концерти и пътувания до тематични паркове. Ресторантите и баровете ще трябва да спазват указанията за социално разстояние. Сватбите могат да започнат да се организират само за членове на семейството и близки приятели. Удоволствието от пътуването няма да е същото заради увеличените рискове за здравето и намаления брой възможности за хранене и развлечения. Като цяло това ще означава загубена икономическа продукция и заетост, а за хората ще означава много по-малко преживявания, за които да харчат пари.

Всичко това означава, че ще се правят повече разходи за подобряване на домовете – за нови мебели, ремонт или ново жилище. Със сигурност не е случайно, че миналата седмица New York Times заяви, че премахва раздела си за „Пътуване в неделя“ и го заменя с раздел, наречен „У дома“.

Така по всички личи, че повече от всякога милениалите ще се насочат към по-улегнал начин на живот, като потреблението ще бъде организирано около домовете.