Милениалите не могат да си позволят собствено жилище

Основният проблем е, че те нетрупат лично богатство

16:45 | 27 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само до преди няколко години милениалите – поколението на родените в периода от началото на 80-те до средата на 90-те години на миналия век, бяха символ на младежкия бунт. Но сега милениалите навлизат в средна възраст и разбират, че изнасянето от дома на родителите им е много по-трудна задача, отколкото бе за предходните поколения, пише Ноа Смит в свой анализ за Bloomberg.

Основният проблем е, че милениалите не трупат лично богатство. Всъщност средното богатство на домакинство, оглавявано от човек на 35 години или по-млад, се е свило драстично през последните близо 15 години, докато богатството на по-възрастните американци се увеличава през периода.

Последният анализ на Центъра за финансова стабилност на домакинствата към Федералния резерв в Сейнт Луис показва, че милениалите имат с 34% по-малко богатство, отколкото биха имали по-старите поколения в сегашната ситуация. Разликата е много по-голяма при младите хора без висше образование.

Към 2019 г. милениалите притежават едва 5% от жилищния пазар в САЩ, докато за предходното поколение делът на притежавани жилища в страната е бил 15%. А през 2005 г. 43% от домакинствата, оглавявани от лица под 35 години, са притежавали собствено жилище, докато през 2015 г. делът се понижава до 31%. Милениалите вместо да следват примера на предшествениците си и да изплащат жилище с ипотечен кредит, те теглят студентски заеми или потребителски кредит.

Разбира се, в крайна сметка милениалите вероятно ще наследят богатството на родителите си и техните къщи. Но този преход няма да се случи през следващите едно или две десетилетия. Това означава, че голяма част от милениалите ще прекарат едни от най-важните си години без стабилност и перспективи, които богатството и жилището предоставят. Това вече се отразява на нивото на раждаемост, което изостря проблема със застаряващото население в страната. Също така наследеното богатство ще задълбочи някои неравенства на база етнос или раса. Чернокожите и испаноговорящите милениали ще получат значително по-малко спрямо белите им връстници.

Ето защо има вероятност милениалите да бъдат тъжно и загубено поколение, което е твърде възрастно за младия бунтарски независим и бохемски начин на живот, но и твърде бедно и с големи задължения, за да се премести в предградията и да създаде семейство. Поради това американското правителство е длъжно да обмисли кои са подходящите политики, които биха предотвратили реализирането на този сценарий.

Най-добрият метод за изграждане на богатство, достатъчно за средната класа, все още е притежаването на жилище. Къщите са физически и важен актив, с който хората от всички сфери могат да се чувстват спокойни и уверени. За разлика от всички други форми на богатство, ипотеката кара хората да спестяват повече от доходите си. А това вероятно е причината голяма част от богатството на средната класа да е вложено в жилища.