Инвеститорите са неподготвени за обичайно тежкия август за развиващите се пазари

Традиционно валутите на развиващите се икономики отслабват през месеца

09:15 | 1 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Инвеститорите навлизат в един от най-рисковите месеци за развиващите се пазари, пише Bloomberg. 

Индексът на MSCI за валутите на развиващите се пазари се понижава през август в седем от последните десет години, като волатилността се повишава в осем от тях, имайки се предвид по-ниската ликвидност, тъй като инвеститорите се оттеглят за летни ваканции. За валутите като южноафриканския ранд, турската лира, индинезийската и индийската рупия, август исторически е най-слабият месец от годината, като оценката е направена на базата на средните им понижения през последните пет години. 

Тази година няма да бъде изключение въпреки ограниченията при пътуванията заради коронавируса, смятат експерти на Investec Bank и Societe Generale. Все още тревожността на инвеститорите, измерена чрез предполагаемата нестабилност на тези валути, е на най-ниското си ниво от март насам, което сигнализира, че те подценяват риска за големи ценови промени. 

„Пазарите в момента са незаинтересовани от риска“, посочва трейдър на Investec. „Това до голяма степен е функция на изключително приспособимите политики на централните банки в световен мащаб, които намаляват волатилността“, обяснява той. 

Въпреки че трейдърите и инвеститорите няма да пътуват в чужбина това лято, много от тях все пак ще се възползват от отпуските си, посочва експертът. Той изтъква, че рисковете остават, имайки се предвид нарастващото напрежение между САЩ и Китай, влошаващите се икономически данни и подновените огнища на коронавируса по света. 

“Валутите на развиващите се пазари винаги са по-уязвими през август, защото обемите са значително по-ниски, а липсата на ликвидност увеличава волатилността”, твърди трейдърът. “Още повече, че правителствата не са така подготвени за извънредни ситуации, защото голяма част от хората са далеч”, добавя той. 

Волатилността за

Волатилността за валутите на развиващите се пазари нараства през август през последните години. Графика: Bloomberg 

За SocGen август е “опасен” месец, тъй като инвеститорите се насочват към хеджиране срещу риска от отслабване на валутите. “Моделът на нарастваща волатилност и отслабване на валутите се изостря през последните години”, отбелязва Джейсън Доу, базиран в Сингапур стратег.

Изглежда инвеститорите вярват, че „положителните тенденции при рисковите активи могат да се запазят, че няма катализатор за смущения и че ниските обеми на търговия означават, че пазарите ще бъдат спокойни през този месец“, добавя той. „За валутите на развиващите се пазари това е погрешно мнение през последните десет години“, изтъква Доу. 

„Умора от кризата“

Инвеститорите изпитват “умора от кризата”, така че търговските обеми може би ще са по-слаби, смята експерт на 36 South Capital Advisors. “В условията на кризи парите обикновено изтичат от развиващите се пазари към финансовите центрове”, добавя той.